Det blåste en lagom varm vind genom Göteborg och maskinmässan Entreprenad Live 7–9 september. Solen sken på både leverantörer och entreprenörer och det var som om den kyliga byggkonjunkturen inte fanns. Just då. Fast den är på väg lika säkert som hösten; det är tydligt att branschen nu krypkör genom konjunkturdimmorna i väntan på kyla och oväder. Och konjunkturbedömarna är lika osäkra som meteorologerna.
Swecon som i storlek är betydande på den svenska marknaden är självfallet viktig att lyssna av om vi ska få någon uppfattning om investeringsviljan bland entreprenörer i Sverige. Försäljningschefen för södra Sverige Johan Ottosson ser inte orolig ut, men det är helt klart att boomen är över för den här gången.
– I januari och februari såg vi att det bromsade in, och nu i sommar så blev kunderna mer avvaktande. Det tar nu längre till avslut och det förstår man. Vi ser också att när fler flyttar från bostadsmarknaden till infrastruktur så pressas också priserna där när konkurrensen ökar, säger Ottosson.
Swecon har dock de senaste åren, som många andra, haft svårt att få fram alla maskiner som kunderna har beställt. Leveranstiderna har varit historiskt långa och den nedgång i konjunkturen som vi är mitt uppe i, är inte bara helt av ondo. Följden blir bland annat att Swecon kunnat frigöra mer tid att få ut redan beställda maskiner, och det lättar på trycket som under en längre tid varit ohållbart.
– Där det har stannat av mest är påverkat av bostadsmarknaden. Intresset för kompakta maskiner är klart lägre, det är en tydlig avmattning. Annars är det relativt okej fortfarande, menar Ottosson.
Precis bredvid Swecon ställde Maskinia ut och kundtrycket såg bra ut. Men det är ingen på Maskinia som inte är medvetna om att det är ett tuffare läge nu, bolagets vd och ägare Fredrik Holmquist är rutinerad och tänker framåt:
– När det gäller minigrävare är det tvärnit nu. Det får man nog säga. Det beror ju på att det är tomt på jobb när det gäller husgrunder till exempel. Nästan noll. Men som jag ser det har vi inte sett nedgången ännu, den kommer nästa år, 2024. Det är då det hårda slaget kommer, säger Holmquist, som såklart förbereder sig för det.
– Det är en generellt tuff marknad, men Maskinia flyter på bra fortfarande. Hjulgrävare går bra, till exempel och det antar jag beror på att VA och underhåll är mindre konjunkturberoende och behovet av underhåll minskar inte, det kommer att öka.
Lennart Edling som är vd på EMS med en maskinflotta som bland annat består av Hyundai och Takeuchi har varit med länge i branschen och arbetat som ansvarig på flera maskinleverantörer. Han gör en analys som förklarar läget:
– Vi kommer in i den här nedgången från en tid då det varit hög efterfrågan och långa leveranstider på maskiner, och därmed också med höga priser på begagnat. Men nu ser vi att tilltron sjunker. Och det påverkar. De som kan ställa om till servicejobb från bostadsbygge gör det, och förenklat kan man säga att bandmaskiner går sämre men hjulmaskiner bättre just nu. Vi börjar se en nedgång för kompaktmaskiner då våra kunder ser att deras kunder, privatpersoner, blivit mer försiktiga att investera, säger Lennart Edling.
Samtliga leverantörer som tidningen pratar med på Entreprenad Live nämner också såklart räntan. Det är inte bara att maskiner ökat i pris, finansieringen har blivit dyrare och det gör att man väntar med investeringar längre än tidigare. Är räntan på väg tillbaka? Inte mycket som tyder på att den backar, men branschens aktörer vet lika lite som andra. Finns också uppgifter om att fler än vanligt investerar i nya maskiner utan att finansiera för att då slippa räntekostnader.
Marknaden är kanske lite svajig, men branschens aktörer behåller en positiv inställning. Entreprenad Lives mäss-general Peter Eriksson konstaterar att det dök upp 11 000 besökare och att utställarna, trots allt, var ovanligt nöjda med mässan.
– Utställarna har aldrig varit så nöjda som denna gång. De vill boka Skåne och även nästa gång i Göteborg. Det är bästa betyget. Då har matchmakingen fungerat mellan säljare och köpare, säger Peter Eriksson.
En annan gigant på den svenska marknaden är Zeppelin med sina Caterpillar; maskiner som ofta anses konjunktursäkra investeringar då andrahandsvärdet står sig på den globala marknaden. Det är svårt att förlora pengar på en Caterpillar som har gjort sina timmar i tjänsten.
Zeppelins försäljningsansvarige för Västra Sverige Johannes Ljungqvist konstaterar som flera andra att det finns en större osäkerhet i marknaden och att det är svårt att se framåt vart konjunkturen tar vägen för entreprenörerna.
– Antalet förfrågningar har gått ner. Större maskiner går hyfsat, men det tar längre tid till avslut i dag. Egentligen känner jag kanske att vi har gått från en lång högkonjunktur till ett normalläge nu. Det tar lite längre tid nu, men det gjorde det under normalläge i konjunkturen också förr. Räntekostnaderna gör ju att maskinerna också blir dyrare nu än med den låga räntan. Här är det faktiskt så också att kundernas, maskinentreprenörernas priser också måste hänga med, och det gör dom inte just nu, säger Ljungqvist.
Och Zeppelin kan också se i den telematik, Visionlink, som Caterpillar har som tjänst. Det går trögare där ute, säger Zeppelins produktchef Kristian Johansson.
– Maskinerna går mindre, maskinuttaget, som vi säger. Vi har 5 800 maskiner från Caterpillar som vi följer där. Dom går mindre och mindre just nu. Och det är inte att man sparar bränsle, det är inte mer tomgång, så att säga, utan maskinerna går mindre i jobb. Så konjunkturen märks där, menar Kristian Johansson.
Flera, eller de flesta maskinleverantörer, ser att det är de mindre kompakta maskinerna, tidigare storsäljare, som nu kraftigt går ner. Wiklund Trading, som marknadsför Yanmar och Kramer, borde med andra ord känna av detta tydligt.
– De maskinentreprenörer som har maskiner från 15 ton och uppåt har det nog drägligare som det ser ut. Från noll till tio ton är det tuffare. För oss fortsatte försäljningen bra fram till semestern. Sedan var det stendött. Tycker att förfrågningarna nu kanske försiktigt börjar komma tillbaka. Men det tar längre tid till avslut, säger Niklas Wiklund, vd på Wiklund Trading.
Flera nämner också att växelkursen och den svaga kronan mot Euro har varit tuff, som ”en käftsmäll”, säger Niklas Wiklund:
– Och varken vi eller kunderna vet hur det kommer bli än. Kommer det en ny räntehöjning, eller blir det två? Hur går det med inflationen långsiktigt, den ska väl ner till slut, men när?
Även Wiklund Trading konstaterar att hjulgrävare och hjullastare snurrar på ganska bra. Service- och underhållsjobben finns kvar i rätt hög grad där ute, intresse att investera i den typ av maskiner finns trots allt där.
– Samtidigt är jag inte direkt bekymrad. Jag har varit med så länge nu, även 80-tal och under åren 92–93. Det där har jag i bakhuvudet. Vi är beredda ifall det kommer tuffare tider och det gör egentligen mest att vi måste vara mer kreativa när vi gör affärer. De här åren som har gått har vi ju nästan vant oss vid att sitta och ta emot order bara.
Det är lite som om marknaden gått från att sväva högt över mark, men nu har markkänning, eller ”normalläge” som vissa säger. Själva lågkonjunkturen i branschen är inte här ännu. Många väntar den runt hörnet, kanske blir det 2024 som det stannar till. Kanske går det att glida fram med andra jobb än nybyggnad av bostäder tills det vänder igen.
Söderberg & Haak tänker nu växla upp på entreprenadsidan och försöka ta marknadsandelar med sina Komatsu. Med den relativt nya vd:n Gustaf Thuresson, kan kanske ny energi komma in.
– Det är en skillnad geografiskt också. Norra Sverige går fortsatt bra, är nästan som vanligt. Vi har ett brett sortiment med Komatsu och vissa maskintyper går fortsatt bra, särskilt där vi inte har samma maskiner som Volvo; bandschaktare och väghyvel, till exempel. Men hyfsat trögt på vissa andra maskintyper, säger Thuresson.
KH-maskin var också på plats med sitt sortiment av Kobelco och Wacker Neuson. Det är som det är. Tappet som branschen upplever är på det kompakta sortimentet. Det andra rullar på, om än långsammare och försiktigare.
– Det var bra takt in i våren, men blev tungt att komma igång efter semestern. Valutakursen och räntan påverkar också, inte bara konjunkturen. Men jag tycker det känns som om marknaden vill igång igen. Kunderna kommer ju inte förbi att det är dyrare med maskin nu än för fem år sedan. Det är samma för alla. Var de än går med förfrågningar, alla har samma kostnader, säger KH-Maskins Sverigechef Tony Ferm.
Det är lite lugnet för stormen – den som ingen vet om den kommer på riktigt. Alla känner av fallet från hög höjd, men få känner någon oro hösten 2023. Och vad våren 2024 bär med sig… det planerar leverantörerna för så bra det går.