maskinentreprenoren logo

Teknik

Maskin- och lastbilsförare blir digitala

Volvo Construction Equipment (VCE) har i samarbete med branschaktörer tagit fram vad som heter "Effektiv utlastning" och är en digital lösning som kopplar samman maskinförare, lastbilschaufförer och platschefer för att maximera lönsamheten i massutgrävningsprojekt. Nu vill Volvo sälja tekniken globalt.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

I massutgrävningsprojekt är varje last viktig och även små störningar kan med tiden få stora konsekvenser. Effektiv utlastning kan bevisligen öka utlastningsprocessens effektivitet i varje cykel. Robert Nilsson, som är så kallad tjänsteägare för Effektiv utlastning på Volvo Construction Equipment:

- Att optimera den operativa effektiviteten i utlastningsprocessen förbättrar inte bara lönsamheten utan ökar även säkerheten och minskar projektens miljöpåverkan. Effektiv utlastning är den perfekta lösningen för projekt där stora mängder material flyttas.

Men vad handlar det om?

Effektiv utlastning är en molnbaserad mjukvarulösning som är utformad för att förbättra precisionen och effektiviteten i massutgrävningsprojekt. Oavsett utrustningens tillverkare kopplar den samman alla parter i utlastningsprocessen – från arbetsplatsen till platskontoret – via ett gränssnitt.

Lastbilschaufförerna laddar ned appen Effektiv utlastning och registrera lastbilen med hjälp av registreringsnumret samt anger maximal nyttolast före ankomsten till arbetsplatsen. Maskinföraren loggar sedan in i samma system och kan se listan med lastbilar som väntar på att bli lastade. Föraren kan med en knapptryckning "kalla" på en tillgänglig lastbil för lastning och sedan fylla denna optimalt. Vikt och typ av material registreras i systemet.

På projektledningskontoret visas alla inmatningar i realtid på en instrumentpanel, samtidigt som produktionsrapporter med sammanställningar finns tillgängliga.

Tekniken lanserades första gången 2019 och utvecklades i samarbete med NCC. Det projektet ledde till 1 600 färre transporter, och 32 000 liter lägre bränsleförbrukning.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer