maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Maskinentreprenörer får nytt standardavtal

Byggföretagen och Maskinentreprenörerna (ME) är överens om ett nytt standardavtal för entreprenadbranschen. Parterna hoppas därmed på färre tvister och fler skriftliga avtal.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson och Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd undertecknar det nya standardavtalet ABAM 24 Foto: Byggföretagen/Pressbild

Det nya standardavtalet har fått namnet ABAM 24 (Allmänna bestämmelser för hyra av anläggningsmaskiner) och ska reglera affärsuppgörelser där anläggningsmaskin hyrs ut med förare.

–ABAM 24 är ett stort steg framåt då det minskar oklarheter. Genom kontraktsmallen får parterna tydlig och konkret vägledning om vad parterna behöver komma överens om i det enskilda avtalet och därmed ska onödiga tvister om vad som egentligen har avtalats förebyggas, säger Lars Hemmingsson, chef för branschutveckling på Maskinentreprenörerna.

Avtalet ger förutsättningar förbättrad arbetsmiljö och högre säkerhet då villkoren tydligt anger vem av parterna som ska göra vad innan och under kontraktstiden.

–Med det nya standardavtalet blir risken mindre att ansvar faller mellan stolarna, vilket kan bidra till att minska antalet olyckor och tillbud på arbetsplatser säger Erik Lindtorp, entreprenadjurist på Byggföretagen.

Avtalet kan även fungera som stöd till offentliga upphandlare på kommunal nivå som ofta upphandlar maskintjänster för tillfälliga insatser vid exempelvis underhåll på VA-ledning och fjärrvärme, vinterväghållning med mera.

Avtalet går att ladda ner på Maskinentreprenörernas hemsida, me.se.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer