maskinentreprenoren logo

Ledare

Bristen på yrkesfolk snabbar på utvecklingen

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Maskinentreprenörer har svårt att hitta kompetent personal som kan verka både i och utanför maskinerna. Anläggare och maskin-förare som kan gå rakt in i jobb finns knappt att hitta längre. Maskinleverantörerna har svårt att hitta service-tekniker. Hur ska det gå?

Bristen på kunnigt yrkesfolk i branschen kan faktiskt bli bränslet som accelererar omställningen till en mer automatiserad och fossilfri byggbransch. Det är i varje fall vad man hör en del stora tillverkare säga. Volvo CE:s vd Melker Jernberg har uttryckt det såhär: ”Vi kommer byta folk i hela branschen de kommande åren”. Både på förarsidan och servicesidan.

Läs artikeln om Conexpo i Las Vegas i detta nummer. I USA är bristen på kunnigt branschfolk akut. Tillverkarna känner sig tvingade att snabba på automatiseringen av maskiner för att nya ska kunna bli bättre fortare. Med fler elmaskiner räknar tillverkarna till exempel med att serviceintervaller minskar och att nya grupper snabbare kan utbildas till servicetekniker. Det antas vara enklare att serva en elmaskin.

USA är en stor marknad. Hur det ser ut där kommer att påverka oss alla. 

Text: Micael Appelgren

Plus & Minus

Lågkonjunkturen rår inte på vårens värme.

Riksbankens övertro på höjd ränta som verktyg.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer