maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Maskinentreprenörernas största parter utanför Las-överenskommelsen

En majoritet av LO:s förbund har valt ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse med Svenskt Näringsliv om ändringar i anställningsskydd och omställning. Men de största facken inom Maskinentreprenörernas verksamhet, Seko och Byggnads hoppar inte på.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article -Vi noterar att Byggnads var ett av förbunden som valde att reservera sig mot LO:s beslut. Vi hoppas att de till sist ändå väljer att ansluta sig till avtalet. Även byggbranschen har utmaningar som löses bättre innanför överenskommelsen än utanför, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

-Vi välkomnar att LO:s styrelse nu valt att ställa sig bakom uppgörelsen. Det är ett viktigt steg framåt för både företag och anställda på den svenska arbetsmarknaden, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

Även om LO nu valt att ställa sig bakom avtalet är det upp till varje enskilt fackförbund att bestämma om man vill vara med på uppgörelsen. Oavsett hur de enskilda förbunden beslutar att göra kommer man att få ta del av möjligheten till betald utbildning under arbetstid och de andra förmåner som kommer ur av avtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv. De förbund som inte väljer ansluta sig till avtalet missar dock möjligheten att påverka resultatet av överenskommelsen.

-Vi noterar att Byggnads var ett av förbunden som valde att reservera sig mot LO:s beslut. Vi hoppas att de till sist ändå väljer att ansluta sig till avtalet. Även byggbranschen har utmaningar som löses bättre innanför överenskommelsen än utanför, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

Även Seko ställer sig utanför.

- Försämringarna för våra medlemmar är samma nu som de var tidigare. Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris för att få möjlighet till omställning i form av försämrade turordningsregler, slopad saklig grund, mindre möjligheter att exempelvis driva frågor om hyvling i kommande avtalsrörelser. Vi tycker att detta är fel väg att gå men har givetvis respekt för att en majoritet av LO-förbunden vill något annat, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer