maskinentreprenoren logo

Branschnytt

2 235 sålda maskiner första halvåret

Maskinförsäljningen i Sverige steg med ungefär sju procent under första halvåret i år. I antal maskiner rör det sig om totalt 2 235 sålda maskiner och lyssnar man på utställarna på Entreprenad Live är det bra fart i maskinförsäljningen för tillfället. Rekordnivån från 2018 på 5 011 maskiner är inte allt för långt borta.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Hittills i år har det sålts 2 235 entreprenadmaskiner i Sverige enligt statistik från Maskinleverantörerna.

Normalnivå för Sverige brukar enligt branschföreningen Maskinleverantörerna ligga på ungefär 3 200 maskiner. De senaste åren har maskinförsäljningen legat långt över det, med rekordnivån 5 011 maskiner år 2018 följt av 4 889 under 2019. Under pandemiåret 2020 sjönk försäljningen med 12 procent till 4 211 maskiner per helår. De produktkategorier som tappade mest var teleskoptruckar som sjunkit med 34 procent och hjulgrävare med 20 procent. Den maskintyp som utmärker sig mest i statistiken är tipptruckar som ökat med 300 procent jämfört med föregående år. I antal räknat är det dock bara en skillnad från två till åtta maskiner.

2021 har börjat bra för maskinhandlarna med en försäljningsökning på totalt sju procent under det första halvåret. I antal räknat har det sålts 2 235 maskiner under perioden. Den största produktkategorin är, liksom tidigare år, hjullastare som det sålts 732 stycken av. Försäljningen av teleskoptruckar har tagit fart igen, totalt 72 stycken sålda, vilket är en ökning med 50 procent. Även produktkategorin vältar, som inte är inräknat i de 2 235 maskiner, utmärker sig under första halvåret med en försäljningsökning på 92 procent. Vältar räknas i en egen kategori tillsammans med asfaltsutläggare, vibroplattor, stampar, krossverk, sorteringsverk och stackläggare, som tillsammans omfattar 3 482 enheter varav förstås majoriteten är vibroplattor med närmare 3 000 enheter. Försäljningen inom denna kategori var för helåret 2020 i antal räknat 4 402 sålda maskiner, så håller trenden i sig blir det en riktigt bra försäljningsutveckling för 2021.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer