maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Maskinmässan som vill utbilda i fossilfria investeringar

Intermat i Paris i april kommer inte likna någon annan maskinmässa du varit på. Men det kan bli den mest avgörande för dina strategiska investeringar. Det är planen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

EU:s klimatmål och teknikutvecklingen i bygg- och entreprenadbranschen påverkar kanske inte spelplanen, men det påverkar helt klart spelet. Även för de internationella maskinmässorna runt om i världen. Intermat i Paris i april i år har haft tid på sig att analysera var marknaden befinner sig just nu, och dragit drastiska slutsatser som utställarorganisationen nu gör verklighet av.

–  Vi har haft mycket nära samarbete nu med alla relevanta branschorganisationer och entreprenörer för att diskutera vilka trender som inte bara är aktuella utan också vilka de största utmaningarna branschen har just nu. Det är detta vi kommer att fokusera på och visa besökarna på Intermat, förklarar Christophe Lecarpentier, som basar över mässan Intermat.

Fokus är fortfarande att locka en internationell publik. Men Intermat tror att publiken kommer att se annorlunda ut denna gång och i framtiden. Teknikutvecklingen gör att fler intressenter än maskinentreprenörer kommer att dyka upp. Eller, Intermat anser att det är nödvändigt att fler intressenter tar plats och förstår på vilket sätt bygg- och entreprenadbranschen nu förändras.

–  Unga generationer och beslutsfattare behöver förstå vad branschen gör nu. Digitaliseringen och de fossilfria maskinerna som är på ingång kommer att inte bara kräva nya kompetenser, men också locka andra grupper till branschen. Det har vi insett när vi jobbat nära de europeiska branschorganisationerna inför den här mässan, säger Christophe Lecarpentier.

Det är fyra teman på Intermat som ska genomsyra utställningen:

  1. Innovation. Vilka nya produkter behöver företagen för att fatta rätt strategiska investeringsbeslut?
  2. Energi. Ett enskilt område på mässan fokuserar på energi. När och hur är det lämpligt att investera i fossilfria alternativ?
  3. Rekrytering. Det är inte bara i Sverige detta är ett problem.
  4. Rental. Många bedömare räknar med att allt fler kommer hyra maskiner för att minimera riskerna med att investera i fossilfria maskiner.

Detta är ramverket. Självfallet kommer det att finnas maskiner. Men utställarna har uppmanats att titta över hur de bäst kan matcha hållbarhetsfrågorna. Intermats Christophe Lecarpentier menar att detta ger mer nytta och hjälper besökarna att få rätt kunskap för strategiska investeringar.

Tidningen Maskinentreprenören har talat med de mest dominanta utställarna om hur de förbereder sig. Alla stora kommer med sitt senaste. Men det som sticker ut är hur kineserna nu laddar på rejält med elektriska alternativ. Detta lär inte bara imponera, utan även helt säkert oroa konkurrensen. För kineserna pressar nu priserna för att ta marknadsandelar och hinna först in på marknaden.

Liugon till exempel. Bolagets europachef Christian Louis-Lucas menar att Liugong har planerat i flera år för en frammarsch, men att företaget nu inför Intermat kommer att öppna kranarna. Det snurrar redan cirka 3000 elmaskiner från Liugong på arbetsplatser i Kina och med data från dessa (maskiner som gått upp mot 10 000 timmar) räknar man med att ha en fördel mot ”nybörjarna” i väst.

–  Vi har tillgång till batterier, den största tillverkaren i Kina, och till Intermat lanserar vi både större hjullastare och bandgrävare. Det är alltså inga prototyper vi talar om. Liugong kan nu leverera 100-tals vid behov, säger Louis-Lucas.

Sunward är en annan kinesisk aktör som tänker skjuta skarpt med elmaskinerna på Intermat. Bolaget gör stor sak av att de bygger elgrävarna från fabrik och direkt anpassade för de nya drivlinorna. Även Sunward har flera 20-tons bandgrävare i skarpa jobb och vill gärna komma ut med maskinerna via större europeiska uthyrare som visat intresse.

– Vi kan nu pressa priserna. Våra maskiner är 1,6 gånger dyrare. Inte mer, säger Anaud Berthier som är vd för Sunward i Europa.

Liugong meddelar att de också pressat priserna. Deras 20-tons bandgrävare är nere på dubbla kostnaderna mot en motsvarande dieselmaskin. Kinesiska Sany står också och stampar i hallen och är beredda. Det är tillgången till batterierna, och att kineserna redan är uppe på stora volymer som gör att priserna kan pressas. Med längre erfarenhet och mycket data från maskiner i fält är det rimligt att gissa att de även håller accepterad kvalitet. Intermat kan bli ett trendbrott.

Text: Micael Appelgren

Intermat, Paris

24–27 april 2024

Intermat är alltjämt att betrakta som en internationell mässa. 30 procent av de cirka 170 000 besökarna brukar vara icke fransmän.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer