maskinentreprenoren logo

Maskinstölderna har ökat med 20 procent

Stölderna av entreprenadmaskiner har ökat under första kvartalet i år. Totalt rör det sig om 36 efterlysta maskiner under tidsperioden, vilket är 20 procent fler än samma period i fjol. Traktorstölderna har däremot minskat.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Maskinstölderna ökar, under första kvartalet i år har det efterlysts 36 maskiner, men Larmtjänst befarar ett stort mörkertal. Foto: Shutterstock

Redan i slutet av 2022 kunde Larmtjänst notera en uppgång av antalet efterlysta entreprenadmaskiner och den har hållit i sig även under det första kvartalet i år.

- Det finns en stor efterfrågan av maskiner ute i Europa och vi befarade tidigt att stölderna av maskiner skulle fortsätta under 2023, något som vi nu ser stämmer, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst. 

Förra året efterlystes 30 maskiner under första kvartalet, i år 36 varav fem hjullastare, fem grävmaskiner och 9 kompaktlastare. Årets statistik har förändrats så tillvida att den nu är uppdelad i tre olika kategorier: entreprenadmaskiner; traktorer och ”redskap och annan utrustning”. Tidigare har entreprenadmaskiner och redskap redovisats tillsammans. Den nya indelningen har gjorts för att få en mer korrekt statistiksammanställning. I kategorin ”redskap och annan utrustning” kan det exempelvis ingå GPS, markvibratorer, aggregat och borrar. Fem efterlysningar under kategorin redskap och annat utrustning har gjorts under första kvartalet.

– Tyvärr vet vi att mörkertalet är stort eftersom mycket är oregistrerat, vilket innebär att det kan finnas fler efterlysta maskiner än vad statistiken visar, säger Fredrik Lindstedt. 

Traktorstölderna har minskat från 17 i fjol till 10 i år under första kvartalet.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer