maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt14 500 kg
MotorMiljömotor steg V (4 cyl.) Isuzu ad blue, high pressure common-rail
Effekt105 hk
Hastighet5,6 km/h
Ljudnivå i hytt70 dB
Max grävdjup5510 mm
Max räckvidd8290 mm
Max grävhöjd9340 mm

Standardutrustning

Extra motvikt, +700 kg
Premium hytt
700 mm 3-kams plattor
LED-display, 8 tum, färg
Back- och sidokamera
Säkerhetsfäste S60
Tiltrotator med grip - röd eller gul
Bandstyrning
Dieselvärmare
Centralsmörjning
LED & varsel Belysning
ABL ECO skopor

Case CX 145 D SR är en så kallad kortrumpad grävmaskin på 15 ton. En smidig och trevlig maskin som är perfekt vid trånga utrymmen och har en mycket följsam hydraulik. Den känns som helhet genomtänkt. Men det finns förbättringar att göra på vissa punkter tycker jag.

Hytt: Att ta sig in i hytten är inga större problem, när man fått in snitsen. Fotsteg och handledare sitter bra placerade så det är lätt att komma upp. Men när jag kliver in i hytten lyckas jag slå i fotknölen på bygeln för justeringen av stolen. Att jag gör det två gånger efter varandra bekräftar kanske mitt guldfiskminne. Hur som helst så sticker bygeln ut för långt så golvytan som blir kvar mellan bygel och pedaler blir väldigt smal. 

Väl på plats så sitter jag bra med tillräckligt med benutrymme och bra med inställningar på stolen. Sikten är bra men jag tycker stolparna är lite breda. Kamera bakåt och på höger sida plus rejäla backspeglar hjälper till. Hyttklimatet är bra och ljudnivån är väldigt behaglig. Vissa knappar är placerade under armstöden, vilket förvisso många fabrikat har, men varför inte placera dom synligt vid/under höger sidoruta där det ändå finns en tom yta? Displayen med menyer och funktioner tycker jag är tydliga och enkla att förstå sig på. Vill man öppna framrutan så tycker jag att den är onödigt tung, borde gå att hitta en bättre lösning. Telefonhållare, laddaruttag och drickahållare finns, bra.

Text:

Hydraulik: Nu kommer vi till det som är bäst med den här maskinen tycker jag, känslan i hydrauliken. Oavsett vilken inställning jag väljer att köra med så följer maskinen snällt mina rörelser. Jag ska dra till en yta med 0–8 stenmjöl och väljer att göra testet lite tvärtom, börjar med att vrida upp max, fullt ös. Fokus från föraren och maskinen gör det du vill, härligt. Nästa moment schaktar jag i grövre material och ställer in läge Eco, funkar utmärkt. Så klart blir det med lite lägre tempo men följsamheten i hydrauliken finns där fortfarande. För att vara en så kallad kortrumpa så tycker jag den är stadig framförallt när man har med i beräkningen att det sitter en tiltrotator med grip på flera hundra kilo monterad på den testade maskinen. 

Text:

Plus & Minus

Hydraulik

Placering av bygeln till stol

Tillträdesleder

Tung framruta

Ljudnivå i hytt

Placering av vissa knappar i hytt

Motor/drivlina: Det sitter en steg 5-motor från Izuzu på 105 hk/78,5 kW. Ljudnivån runt maskinen upplever jag som helt okej, även vid fulla varv. Den testade maskinen är utrustad med spakstyrning som det var väldigt fin känsla i, det gör att maskinen är mycket smidig vid förflyttning. Transporthastigheten med haren i är 5,6 km/h och den går väldigt stadigt och känns bra balanserad.

Text:

Service och daglig tillsyn: När det gäller service och underhåll är det en utmaning att få till det med dom begränsade utrymmena som bjuds med en kortrumpad modell. Jag tycker att man löst det bra genom att till exempel tillträdeslederna är väl genomtänkta och den dagliga tillsynen kan göras enkelt även när man ska upp på övre delen för att kolla motoroljan. Service som filterbyten görs enkelt då dom sitter samlade och man når dom från marknivå. Robusta plåtluckor med enkla och funktionella spärrar och ett litet extra förvaringsutrymme i ramen för fettspruta och verktyg är exempel på detaljer som gör att helhetsbedömning på maskinen blir positivt. 

Text:

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer