maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt26 ton
MotorMiljömotor steg V (6 cyl, 6,7L) FPT-motor , common-rail, utan EGR
Effekt188 hk
Grävdjup6 900 mm
Grävkraft176 kN
Bomlängd5,85 m
Sticka3,0 m
BreddLC 3190 mm/ NLC 2990 mm
Bandbredd700 mm, 3-kamsplattor

Standardutrustning

Ny hytt med högsta säkerhetsnivå
Ny färgskärm med integrerade funktioner och reglage
Nytt ecoläge som ger full power men anpassar motorvarv och sparar 18 procent bränsle
Kombihydralik med tryck och flödeskontroll i hytt
2 variabla hydraulpumpar á 234 l/min
SiteConnect - Telematikuppkoppling med tvåvägs­kommunikation med positionering
Prestation
Servicelarm

Den här gången har vi testat en bandgrävare från Case. Nya E-serien i 25-tonsklassen med en hel del nyheter. Bland annat en utvecklad hytt och omflyttade underrullar för mjukare förflyttningar. Testmaskinen är av typ NLC, alltså utrustad med smal undervagn. Det är fördelaktigt för den som ofta behöver flytta maskinen då det inte behövs följebil till transporten. Påverkar dock stabiliteten något.

Hytt:  Maskinen är utrustad med en stor och rymlig hytt med gott om plats både för fötter och för matväskan. Ljudnivån inne i hytten har Case lyckats få ner till 67 dB. Tillverkaren har fått till en trevlig och bekväm hytt. Antalet knappar är nerbantat till det som är väsentligt och de som finns sitter bra till. Case har byggt ihop joystickarna och stolen. Det ger en lite mer flytande känsla och gör att föraren sitter riktigt bra och bekvämt. Sikten är inget att klaga på heller. Föraren får uppsikt över maskinen och det som finns runtomkring i en stor display.

Ett fläktutblås under displayen sitter lite irriterande till. Lätt gjort att det blåser rakt på föraren. En liten men ändå viktig sak är att golvmattan är enkel att ta ur och framför allt sätta tillbaka efter rengöring.

Text:

Hydraulik: Detta är Case bra på. Man kan hoppa in i en Casemaskin och känna att man kommer överens med den. Maskinen har jättefin hydraulik som går mjukt och lugnt utan störande ryck eller liknande. Det är inga problem att dra på spets med stickan längst ut. Ibland räcker dock inte hydrauliken till. Vill man till exempel köra larverna och höja bommen samtidigt märks det att maskinen protesterar en del.

Text:

Motor/drivlina: En 6-cylindrig motor på 6,7 liter som går lugnt och ger bra kraft redan vid låga varv. Maskinen har fyra arbetsinställningar: Superpower, Power, Eco och Lifting. Vid testet använde vi mest ECO-läget som känner av hur mycket kraft som behöver levereras just för stunden för att klara arbetsuppgifterna. Systemet är känsligt och justerar snabbt. Jag som förare störs inte av att varv-talet ändras hela tiden. Väljer man Power-läget är varvtalet i stället konstant för den som föredrar det.

Text:

Service och daglig tillsyn: Det märks att tillverkaren har funderat ett tag över de olika service-punkternas placering. Man har fått till det bra och väldigt många av dem nås från marken bakom stadiga och rejäla luckor.

För att komma upp på maskinen har ingenjörerna på Case konstruerat en bra och rymlig tillträdesled med rejäla räcken så det är möjligt att på ett säkert sätt kontrollera motorolja eller montera diskarna till grävsystemet även på vintern.

Långt serviceintervall på 1000 timmar för motorolja, oljefilter och bränslefilter. Det borde vara en bidragande faktor till en god totalekonomi

Stänger man av huvudströmbrytaren så stänger man tyvärr av adblue-pumpen. Det betyder att man behöver stå och vänta på att pumpen stannar vilket kan ta lång tid. Här finns risk att föraren struntar i att stänga av huvudströmbrytaren när han är klar med dagens arbetspass. Tycker även att oljestickan sitter för långt ner i motorutrymmet.

En bra och enkel finess är ett nät som är monterat framför de olika kylarna. Nätet fångar upp större partiklar innan de fastnar på kylarna.

Text:

Plus & Minus

Hytten.

Väntetid när du ska stänga av huvudströmmen.

Hydrauliken.

Oljestickan långt ner.

Bra placering av knappar.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer