maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt:34 500 kg (testad konfiguration)
Motor:Cat 12,5 liter (C13)
Effekt:317 kW SAE J1995:2014
Transporthastighet:39,5 km/h
Max brytkraft:227kN
Ljudnivå hytt:70 dB(A) ISO 6396:2008
Extern ljudnivå:107 dB(A) 2000/14/EC
Skopvolym:6,5m3 på testmaskin (5-25m3 i sortimentet)
Lyfthöjd:4554mm i B-pinne
Tipplast:23 066 kg rak maskin (ISO)
Max räckvidd:21 209 kg max svängd maskin (ISO)

Standardutrustning

Våg
360 graders kamera
Interaktivt förarlärande
Spakstyrning
Autodiff i bakaxel
L4 däck
Komfortstol med värme och ventilation
Garanti 48 månader
6000 timmar

Den här amerikanen fick toppbetyg vid testet. Stor sak, men snabb, tyst och lätt att hantera. Flera bra tekniska detaljer som gör maskinen attraktiv och intressant. Caterpillar har gjort det lätt att sköta den dagliga servicen.

Hytt: Det första som slår mig när jag tar mig in i hytten är hur trevligt insteget är, vinkeln på 15 grader gör det mer som en trappa och inte en stege. Ledstänger är placerade på ett bra sätt och det känns naturligt att kliva i och ur. Dörren öppnas med en brytare som sitter bredvid fotstegen och som öppnas från marken. Bekvämt men också säkrare. 

Den luftfjädrade förarstolen har bra inställningsmöjligheter och reglagen på den är lätta att komma åt. Trots sin storlek är sikten bra. Utöver stora sidospeglar och döda-vinkel-speglar så är maskinen utrustad med ett 360 kamerasystem. Höger sidospegel kunde kanske placeras något längre bak, speciellt för dom som har stolen lite längre fram.

Instrumentering är placerat på ett vältänkt sätt, övervakning av diverse parametrar görs enkelt på den centrala panelen och pekskärmen. Kontrollpanelen är även den lättöverskådlig. Behövs det information om någon knapps funktion så finns en hjälpfunktion som snabbt talar om hur den fungerar.

Styrningen sker via en elhydraulisk joystick, och det kändes lite ovant inledningsvis då jag är van vid rattstyrning. Växelväljaren upplevde jag som omvänd i början, men gick att lösa. Kan tänka mig att maskinförare som dagligen arbetar i den här typen av maskin inte tröttar ut sig lika snabbt som man kan göra med rattstyrning. Redskapsreglagen känns även dom bra och sitter bekvämt placerade.

Fläkten upplevdes som den hade ett något högt fläktljud. Hytten i övrigt känns rymlig, lätt att ta sig in och ut, bra med förvaring. 

Text:

Hydraulik: Hydrauliken känns mjuk och följsam men också kvick. Vid körning upplevde jag också hur väl lastarmsfjädringen fungerar. Vibrationerna är väldigt små vid körning på lite sämre underlag. Enligt specifikationer på maskinen har den nu två ackumulatorer för lastarmsfjädringen vilket i sin tur påverkar både förareffektivitet som produktivitet, en klar fördel för maskinföraren som får en bekvämare körning.

Text:

Motor/drivlina: Motorns ljudnivå upplevdes inte vara speciellt hög från utsidan, från insidan med stängd dörr är den riktigt behaglig. Tätningar och ljuddämpande material gör verkligen sitt jobb här.

Vid körning känns maskinen pigg och hyfsat snabb trots sin vikt på över 30 ton. 

Maskinens ekonomiläge styr vridmoment och varvtal beroende på drivlinans belastning och ställer in dessa för det mest effektiva arbetsintervallet. Motorn är konstruerad för maximal bränsleeffektivitet och har jämfört med 980K, 10 procent lägre bränsleförbrukning.

Text:

Service och daglig tillsyn: Motorhuven öppnas hydrauliskt vilken ger en optimal serviceåtkomst. Daglig tillsyn genomförs från marken och kontrollerna som genomförs är lätt synliga/åtkomliga, vilket också ökar säkerheten genom att man inte behöver klättra på maskinen i onödan. Tillgängligheten för servicetekniker underlättas också vilket ger en minskad tid för mekanikern. Belysningen över motorn är riktigt bra vilket behövs tidig morgon och sen kväll.

Text:

Plus & Minus

Sikt

Högt fläktljud

Transporthastighet

Serviceåtkomst

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer