maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Viktca 38 000 kg
MotorCAT C7.1
Effekt152 kW
Räckvidd14 390 mm
Lyftkraft upp till17 500 kg
Bomlängd9,3 m
Sticka5,7 m
Bredd3 235 mm

Standardutrustning

Nyckellös start.
Joystickstyrning.
Automatisk reversibel kylfäkt.
Automatisk uppvärmning av hydraulolja.
Automatisk grävbroms och pendellås.

Materialhanteraren 3040 från CAT som väger 40-ton får nog räknas som en ovanligt spännande maskin som imponerar – framför allt med en fantastisk känsla i hydrauliken och en föraranpassad hytt. Men det finns alltid utmaningar med en så pass stor och hög maskin.

Hytt: När jag ska in i hytten måste jag ta sig upp till en plattform som är två meter över marknivå, och det kan såklart vara lite besvärligt. Fast det finns bra med handledare och rejäla trappsteg. Viktigt att placera överdelen på maskinen rätt för att förenkla i- och urstigning. Caterpillars nya generations hytter gillar jag som jag nämnt i tidigare tester. Layout, placering av knappar, komfort. Denna hytt är ännu bättre och rymlig, bland annat för att det inte finns någon rattstång och bara två pedaler (färdpedal och broms). En bonus är den höjbara hytten. Det gör att jag får mycket bra sikt vid sex meter över marken. Ljudnivån låg. Ytterligare en bra funktion är att varje gång man startar maskinen visas det på displayen var funktionerna sitter på joysticken.

Text:

Hydraulik: En funktion som är uppskattad vid kallt väder är den automatiska uppvärmningen av hydrauloljan. Innan jag börjar känna på hydrauliken så tänker jag igenom lite fakta: Vikt 40-ton, räckvidd 15,5 meter, lasthöjd 17,5 meter och en frigång under motvikt på 1,75 meter. Utmanande förutsättningar. Fäller ner stödbenen runt maskinen och kör igång. Maskinen står stumt i alla lägen även under stor belastning och fullt utligg. Känslan i hydrauliken, med fart och följsamhet, är i toppklass. Provar att plocka halvliters petflaskor en och en med den stora gripklon, inga problem, känslan finns där. Plockar även stora stenar och betongslipers med imponerande resultat. Att jag tappade taget om godset ett par gånger beror helt på maskinisten. Gripfunktionen sitter i den högra joystickens sidorörelse, där man i ”vanliga” fall styr skopcylindern. Värt att nämna kan vara att svänghastigheten är 11,5 varv/min, vilket ger en effektiv känsla då man jobbar mycket med svängen på en sådan här maskin.

Text:

Motor/drivlina: Det här är ju ingen maskin man kör runt i trafiken med, men att transporthastigheten är så pass hög som 18 km/h kan vara till användning vid vissa typer av jobb. Maskinen drivs av en Cat C7.1 motor som ger 202 hk. Kylning görs med hjälp av åtta fläktar som styrs elektroniskt efter behov.

Text:

Service och daglig tillsyn:

Maskinförare brukar önska att all daglig kontroll kan ske från marken. På en sådan här maskin är det omöjligt när överdelen på maskinen börjar på närmare två meter över mark. Tycker att Cat gjort det bästa av situationen. Till att börja med så har föraren all information om filterintervaller och underhållsintervaller på skärmen i hytten och de kan även fjärravläsas via ett Standard Product Link system. Att bränsletanken är på 475 liter och DEF-behållaren är på 41 liter gör att tanktillfällena blir färre. Jag tycker att påfyllningen för dieselavgasvätska känns onödig svår och riskfylld. Här har man valt att köra på standardlösningen för sina maskiner. Detta innebär att man får stå på en plattform (50x 80 cm) två meter upp i luften. Då hade det varit bättre att flytta påfyllningen till uppsidan på tanken och ha en större öppning på luckan. Men häftig maskin som är bekväm och lättkörd.

Text:

Plus & Minus

Stabil.

Påfyllning av diesel­avgasvätska.

Följsamhet i hydrauliken.

Hydrauloljetankens nivårör syns ej utifrån.

Sikt.

Ljudnivå i hytt.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer