maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt5100 kg
MotorDeutz 2.9 L4 Turbo (Steg V)
Effekt55kW
Transporthastighet30 km/h
Ljudnivå hytt75dB
Tipplast3700kg (rak)

Standardutrustning

Pendlande midja
Självstabiliserade
Diffspärr
Luftkonditionering
Lastarmsdämpning
Handgas
Inchingpedal
Hitachi Global e-Service

Det här är en maskin med nytänkande i konstruktionen i ett segment där efterfrågan ökar allt mer. Maskinen är som gjord för trånga citymiljöer. En stor fördel med denna maskin är att den är liten och smidig. Men att vara liten har också sina nackdelar. Bland annat är sikten begränsad och hyttens storlek gör maskinen mindre bekväm.

Hytt:
Hjullastare i den här storleks­klassen blir allt mer populära som servicemaskiner i entreprenadbranschen och på byggen. Men storleken har sina sidor. En hel del måste kompromissas med. Instegen till hytten har Hitachi inte lyckats med här. Tyvärr så är fotsteget väldigt smalt, framförallt för dom som har storlek 43 och uppåt i skor. Väl inne i maskinen så vill man stänga dörren. Finns ingen spak där inne så man kan släppa dörren från sitt låsläge. Då får man tyvärr hoppa ut och öppna låsningen och ta med dörren när man kliver upp i hytten igen. Bara där är det lite omständligt. Pedalerna sitter väldigt högt med risk att föraren får ont i vaderna. Sikten ut är begränsad, positionsljusen sitter i vägen och stör. Man får luta sig åt sidorna för att se ut ordentligt. Inte så bra när man ska koppla skopa och gafflar.

Text:

Justeringsspaken som sitter vid ratten slår i knäet om man är normalstor. Midjebältet som sitter på stolen är lätt att glömma då det inte finns någon varningslampa eller summer som påminner om bältet. För förare som är över medellängd långa och med stora fötter så känns hytten trång. Det är då svårt att hitta en behaglig förarkomfort i maskinen. Knappreglagen sitter dock faktiskt lättåtkomligt och displayen är tydlig och lätt att förstå.

Text:

Hydraulik:
Hydrauliken på maskinen får godkänt – fungerar som det är tänkt. Maskinen är ganska lätt att köra men jag upp­lever den ibland oharmonisk i vissa rörelser. Precisionskörning med denna kräver full koncentration och tungan rätt i mun. Detta kan också ha med storleken att göra.

Text:

Motor/drivlina:
Inga problem med motorn och ljudnivån är behaglig både i och utanför maskinen. Detta är viktigt när den ska gå i storstaden och röra sig nära människor. Maskinen är pigg och snabb vid förflyttning och är oerhört smidig. Också bra för jobb i citymiljö. Mycket stark maskin när man kör schakt och fyller skopan. Diffen på alla fyra hjulen är mycket bra. Nackdelen med rörlig midja är att maskinen kan kännas instabil när man kör på sten eller annat som sticker upp. Framförallt när man bär material i skopan eller har pallgafflar med gods på.

Text:

Service och daglig tillsyn:
Ur arbetsmiljösynpunkt så är det här en av marknadens bästa maskiner att göra daglig tillsyn på. Alla kontroller kan göras utan att klättra runt på maskinen vilket är ett stort riskmoment under vinterperioden. Risk för halkskador på maskinen är borta. När vi ändå nämner vintern så hade en belysning i motor­utrymmet inte varit fel.

Text:

Plus & Minus

Smidig daglig tillsyn

Handtag till att stänga hyttdörr inifrån

Lättöverskådlig display

Höga pedaler

Styrningen

Tiltautomatik

Stänkskärmar

Sikten

Diff på alla fyra hjulen

Ta sig in och ut

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer