maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt:14 620 kg
Dieselmotor modell:CUMMINS QSB 4.5
Typ:4-cylindrig vattenkyld, turboladdad, laddluftkyld fyrtakts dieselmotor. Tändningsföljd 1-3-4-2
Miljösteg:EU Steg V / EPA Tier 4 Final
Bränsle:Diesel
Slagvolym:4,5 liter (275 in3)
Effekt:115 kW (154 hk) @ 2000 rpm
Vridmoment:651 Nm (480 lb-ft) @ 1500 rpm
Bredd:2 600 mm
Längd:8630 mm
Grävdjup:4190 mm
Lasträckvidd:6760 mm
Lasthöjd:4370 mm

Standardutrustning

ACC Automatisk klimatanläggning
USB anslutningar
Farthållare
Konstantuppkopplad IOT för diagnostik & support
Dieselvärmare

Det här är en maskin där Huddig har gått in och förbättrat en rad – redan bra – delar på maskinen. Och när maskintillverkare ständigt väljer att lyssna på kunder och göra förbättringar, ja då blir det bra också. Vi har här en Huddig som är starkare, smartare, bekvämare och enklare än tidigare, redan bra, modeller.

Hytt: Man kan tycka att hytten är som tidigare Huddig-maskiner. Men vid lite mera syn av hytten och instruktionsbok så har det faktisk kommit till en rejäl uppgradering på klimatanläggningen (HVAC). Här märks det skillnad på både värme och kyla – och som ger mera fart på grejerna för att få rutorna rena. Luftflödet har ökats med 20 procent. Det är kanon för oss maskinförare stekheta sommardagar till exempel. Förarstolen har fått ny stoppning för mera trivsel och skonsammare arbetsställning; det gillar vi förare ju alltid… Ny digital display vid ratten. En sak som jag uppskattade var att hytten är placerad lite högre än normalt vilket gjorde att sikten blev bättre. Speciellt framåt. Kan annars vara rätt dålig sikt framåt på dessa maskiner.

Hydraulik: Hydrauliken har också fått en rejäl översyn i nya 1370. Kraften i svängen har ökats mycket mot sin föregångare, och det märks riktigt tydligt att kraften finns här när jag ska jobba med återfyllnad av dikesschakt. Maskinen har ett högre arbetstryck som ger starkare lyftkraft än tidigare. Det är ju bara att lyfta på hatten så klart. Huddig har också gjort en del förändringar i infästningarna för aggregatet. Jag är som ofta grymt imponerad av följsamheten i en Huddig och maskinen är så snäll för föraren att köra så det är bara att njuta.

Också nytt grävaggregat på 1370 som ger längre räckvidd än sin föregångare (1260) som nu har ökats till 7,2 meter. Lasthöjden har också ökats med 50 cm och detta gör att det går betydligt lättare att nå upp och lasta schaktmassor på lastbil och grävområdet blir längre. Grävbommen har fått en liten vinkel upptill vid gräveleganten som också bidrar till att man fått lite mer höjd och även förbättrar sikten. Det uppskattar jag.

Motor/drivlina:  Som vanligt så sitter det en 6 cylindrig turbomatad Cumminsmotor på 6,7 liter med en effekt på 116 kW (157hk). Exakt samma som i föregångaren 1260E faktiskt. Inte mycket att orda om egentligen, för det vet vi sedan tidigare att den styrkan räcker bra för att driva både hydraulik och drivlina. 

Drivlinan är också helt identisk med sin föregångare 1260E med hydrostatisk drift och två växlar och en max hastighet på 42 km/tim.

Service och daglig tillsyn:

Huddigmaskiner är konstruerade så att det enkelt går att kolla de olika oljenivåerna. Motorhuven är också enkel att öppna och där har vi rätt gott om plats för kontroll av generator, startmotor och annat. Det finns lådor på båda framskärmarna och även en liten låda bak för att förvara grejer. Nu är ju nästan alla maskiner utrustade med centralsmörjning så det är ju ännu bekvämare för föraren, men glöm inte att även den kräver tillsyn.

Text:

Plus & Minus

Styrka hydraulik.

Önskat kamera i fronten.

Hyttklimat.

Lite mera fack/mugghållare.

Bluetooth.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer