maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt:27 113kg
Motor:Komatsu SAAD6125E-7
Effekt:217kW/291hk
Hastighet:40km/h
Ljudnivå i hytt:70 dBA
Extern ljudnivå:107 dBA
Hydraulisk lyft kapacitet:240 kN
Tipplast:19 610 kg rak maskin och 16 100kg med fullt svängd maskin

Standardutrustning

Steglös transmission
Automatisk dragkraftskontrol (K-TCS)
Lastarmsfjädring
Automatisk klimatanläggning
Centralsmörjning
LED hel/halvljus och arbetsbelysning

Det här tycker jag var en väldigt trevlig maskin från Komatsu. Med hjälp av en kunnig demonstratör från leverantören gick vi igenom maskinen. Mycket känns direkt väldigt bra – rymlig fin hytt lätt – och säkert steg för att komma upp till hytten och till motorn. Mycket intressant att också testa Komatsu traction control-system.

Hytt: Hytten på Komatsu tycker jag personligen ingen annan tillverkare kan jämföra sig med. Det är lite svårt att sätta fingret på varför jag känner så, men det känns lite som hemma, om du som läsare förstår vad jag menar.

Det är också en bra stol, rätt placering av skärm och knappar som är rejäla och tydliga. Och självfallet är det här även bra med plats bakom stolen. Armstöden, ja, också dessa känns bra. Något lite minus är när jag ska ta mig in i hytten. Säkerhetsspaken sitter, tycker jag, lite dumt till. Det sitter också en liten låda på trappstegen i ögonhöjd. I den lådan sitter en knapp som öppnar dörren. Detta är mycket bra ur säkerhetssynpunkt - att dörren är öppen när man ska klättra in och att lampan tänds när dörren öppnas. Klart användbart en mörk kall vinterdag. 

Hydraulik: Hydraliken känns som jag förväntar mig på en sån här maskin och under en kort demokörning. Det som känns lite avigt är ändå inget som inte borde gå att ställa in rätt när det är dags.  Styrkan är det på kort tid i maskinen inte så lätt att uttala sig om säkert. Men när jag bryter i grushögar och liknande tycker jag det hela vägen känns som det ska göra. Eller om jag säger såhär: otroligt stark både i bryten och lyften. Spakarna känns också behagliga och mjuka att arbeta med. Något jag tyckte extra mycket om är knapparna som sitter uppe på spakarna – det är så kallad tiltomatik i funktionen. Rätt skönt och bara trycka på knappen så är vi i planläge med skopan. Bommens lyfthastighet styrs med en hydraulspak och inte med gaspedalen vilket var något jag personligen hade lite svårt för i början.

Motor/drivlina: Helheten med motorn känns bra, inga konstiga ljud eller annat som jag reagerar på. Motorn är också speciellt designad för att fungera tillsammans med den K-HMT-teknik som maskinen är utrustad med. Den utvecklar med detta högre prestanda och ger upp till 15 procent mer vridmoment vid lägre motorvarvtal. Det är nytt på den här modellen.

    

Service och daglig tillsyn: Att göra den dagliga tillsynen på den här Komatsun är lätt och bekvämt, skulle jag säga. Fäll upp motorhuven så kommer du åt allt mycket lätt. Även om kylaren ska blåsas så är det även här lätt att komma åt. Adblue är också rätt placerad. När vi ska tanka fortsätter känslan - lätt. Påfyllningen sitter bakom hjulet och är där bra placerad. Behöver inte öppna en massa andra luckor. Enkelt och bra. Komatsu har lyssnat på kunderna och tänkt till. Maskinen är den hjullastare som har fått högst betyg hittills av testade i Maskinentreprenören. Bör kunna matcha en Volvo? Vi får se när det är dags.

Text:

Plus & Minus

Snabb i hydrauliken.

Precis innan man kommer in i hytten.

Sikten.

Påfyllning centralsmörjning.

Bra placering av knappar.

Spakstyrning (stora slag).

Komforten

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer