maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt:17 580 kg
Motor:CUMMINS B4,5
Effekt:173 hp
Transporthastighet:37 km/h
Max lyftkraft:6 710 kg
Max brytkraft:8 960 kg
Ljudnivå hytt:Enligt regelverk
Extern ljudnivå:96 db
Max grävdjup:5 630 mm
Max räckvidd:9 020 mm
Max grävhöjd:9 845 mm

Standardutrustning

Bomfjädring
360 kamerasystem
Automatisk grävbroms
Hjulstyrning
Key less
Flytläge på bom
3-delad rattstång

En ny serie hjulgrävare har presenterats av Hyundai och jag ska testa HW 160A. För två år sedan gjorde jag ett test av föregångaren HD 160 och där lyfte jag fram en del punkter som hade förbättringsmöjligheter. Glädjande är att nästan alla detaljer som jag gav kritik åt då har gjorts om till det bättre nu.

Hytt: Att ta sig in i hytten är betydligt lättare nu tack vare att tillverkaren har monterat dit ett ytterligare fotsteg. Däremot tycker jag handledarnas placering fortfarande kan förbättras. Väl på plats känns mycket igen men med inslag av nyheter; en mycket bekväm stol; en 3-vägs justerbar rattstång; och mera glas i dörren som förbättrar sikten. 

Knappar för arbetslägen och inställning av pendelaxeln sitter bra placerade vid ratten och är tydliga. Tycker dock att tillverkaren kunnat placerat knapparna som sitter under höger armstöd på en mer lättåtkomlig plats. Att hitta hur jag skiftar mellan låg- och högväxel tog mig en lång stund. Lät även en kollega testa, han hade samma bekymmer. En signal att det finns förbättringsmöjligheter. Ljudnivån är behaglig och klimatsystemet gör sitt jobb.  

Text:

Hydraulik: Det här är en maskin på nästan 18 ton och tillverkaren har kortat ner överdelens bakdel med 34 cm, vilket skulle kunna påverka balansen. På den testade maskinen är det både stödben och schaktblad och även med dessa uppfällda är maskinen bra balanserad och stadig. När jag gör testet är det -10 grader och rejält med tjäle. Perfekt för att testa om det finns något ”pulver i grejorna”. Absolut finns det kraft så det räcker och det bästa är att det även finns en fin känsla i hydrauliken. Farten i svängen har Hyundai förbättrat och maskinen är lättkörd.

Text:

Motor/drivlina: Det sitter fortfarande en motor från Cummins; en 4-cylindrig steg 5 motor på 129 kW/ 173 hk som har både högre prestanda och bättre bränsleeffektivitet än förra modellen. Maskinen är utrustad med spakstyrning, automatisk grävbroms och tillsammans med den förbättrade sikten känns maskinen mycket mer smidig att köra omkring med. Framförallt i terräng och trängre utrymmen. Det sitter snyggt monterade medsvängande stänkskärmar på maskinen. Det är lite störande att man inte gjort dem något större/längre. Efter transport på väg så ser jag tydligt att en hel del hjulsprut hamnat på maskinen. Lastarmsfjädring och farthållare finns och hjälper till att höja komforten vid transport. 

Text:

Service och daglig tillsyn: Här har Hyundai byggt om en hel del jämfört med föregångaren. Tillträdeslederna har gjorts om till det bättre och med bra halkskydd. Gasdämpare har monterats på motorluckan som tidigare var väldigt tung. Hydrauloljenivån kan enkelt kollas i ett tittglas på utsidan. Filtren är samlade och jag kommer åt dom från marknivå. Hi-Mate är ett övervakningssystem som hjälper dig med att få en fjärrövervakning över maskin. En bra funktion är att du får ett varningsmeddelande om maskinen lämnar ett förbestämt område; bra för att skydda mot stöld eller obehörig användning.

Det här är nu en maskin som på riktigt kan konkurrera med de absolut bästa. Mycket bra för konkurrensen på marknaden.

Text:

Plus & Minus

Stark

Storlek på stänkskärmar

Känns smidig för sin storlek

Placering av en del knappar i hytten

Tillträdesleder till överdel

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer