maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt:28 ton
Motor:Hino StegV
Effekt:138 kW
Grävdjup:15 m
Bomlängd:10,35 m
Sticka:8,25 m
Bredd:3,19 m med 600mm plattor
Bandbredd:600 mm

Standardutrustning

Centralsmörjning
Låg bränsleförbrukning
Stor Färgdisplay
Luftfjädrad stol
Spakar som fjädrar med stolen

Jag har alltid stora förväntningar på en Kobelco, att det ska vara en hytt som tilltalar de flesta förare till exempel. Och så vet ju många av oss förare att Kobelco ryktas ha extremt bra hydraulik. Kanske den bästa, säger vissa. Jag blir inte besviken på denna långgrävare heller.

Hytt:
Bra fotsteg utanför hytten som gör att det är lätt att vända sig lite utanför så det blir enkelt att komma in i hytten, samt få av sig skorna. Bra stol, bra inställningar. Rejäla rutor som gör det lätt för föraren att få den där sikten som är så viktigt för att känna sig trygg i körningen. Okej, det finns kamera i alla vinklar men att ha bra egen kontroll är ju alltid bäst. Gott om plats för fötterna. Lätt använd display som gör det enkelt för föraren att checka av data och kontrollera olika inställningar. Knapparna sitter ju lite olika fördelade i hytten, en del sitter i körspakarna och de övriga är placerade på höger sida om stolen. Jag är ju alltid lite ”kinkig” på placeringar – men jag ger tummen upp för bra placering utanför armstödet här. Så hytten har en bra helhet av bra komfort, låg ljudnivå.

Text:

Hydraulik: 
Det är ju med spänning förstås att för första gången få möjlighet att köra en maskin med så lång räckvidd; att få känna hur hydrauliken funkar. Vi som kör maskin vet att det inte alltid är det lättaste att få det där goa draget när vi startar från fullt utdraget aggregat. Ok, här måste jag nog erkänna att de första dragen inte gjorde mig direkt nöjd. Orsaken var nog att jag var lite för kvick till att börja köra och inte låta grävaggregatet stanna upp. Här finns en viss gungning/fjädring i hydraulsystemet. Det är ju faktiskt 18 meter bort. 

Text:

Motor/drivlina:
Motorn är av fabrikatet Hino och har en effekt på 133 kW vid 2100rpm. Finns inga som helst problem med effekten i motorn. Ljudnivån är behaglig både utanför och i hytten, tycker jag. Och det uppskattar vi som förare och kolleger som jobbar runt maskinen.

Bandvagnen tilltalar mig (en lång bandvagn och två höga överrullar), ger en enklare rengöring av bandvagnen från material. Maskinen har bra fart i drivningen vid förflyttning.

Text:

Service och daglig tillsyn:
Rejäla luckor och bra med utrymme på båda sidor av maskinen gör det möjligt för föraren att ha koll för den dagliga tillsynen. Centralsmörjningen underlättar ju också för förarna. Service och övriga data finns också i förarhyttens display. Allt bra genomtänkt.

Text:

Plus & Minus

Snabb hydraulik.

Maskintypen kräver träning.

Smidigt insteg.

Bra placerade kontroller.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer