maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt22,1-23,5 ton
MotorSAA6D107E-3, STAGE V
Effekt123 kW/167HP
Max grävdjup6,62 m
Grävkraft17500 kg
Bomlängd5700 mm
Sticka2900 mm
Bredd3280 mm
Bandbredd900 mm

Standardutrustning

Arbetsbelysning Led
Premium komfortstol
Dabradio med Bluetooth
Hammarsax hydraulik
Komvision (kamera i fågelperspektiv)
Centralsmörjning
Komtrax (telematik fri licens)

Det är sällan man som förare hittar något som är dåligt på en japansktillverkad grävmaskin. Det lämnas aldrig något åt slumpen och motor och hydraulik brukar vara tipp-topp. Det japanerna kan missa är hyttmiljön och komforten. Men här får Komatsu godkänt.

Hytt: Bra dörröppning som gör att det är inga problem att komma på plats i den fullt luftfjädrade förarstolen som är helt ok med de inställningar som krävs för att få en bra ergonomi. Sikten framåt är bra och även sidorutorna är väl tilltagna så att man får en bra överblick över de jobb man skall utföra med maskinen. Inte minst allt som rör sig runt maskinen.

Körspakar i den här maskinen kommer från Engcon och här är det absolut inget att klaga på. De knappar för olika funktioner som finns sitter väl placerade i spakarna. Som det ska.

Displayen innehåller ju som vanligt all info som föraren behöver, även om man eventuellt skulle behöva göra någon justering av hydraulik, med mera. Tillverkaren har också utvecklat ett förbättrat kamerasystem som täcker upp både bakåt och åt sidorna. Men jag hade nog önskat en ännu lite större display för detta.

Övriga knappar sitter ju som vanligt under armstöden som vi är vana vid på den här typen av maskiner. Jag brukar i mina tester klaga lite på denna lösning, men förstår ju samtidigt också att det är svårt att hitta andra bra ställen för detta.

Mycket nöjd med ljudnivån i hytten som är riktigt bekväm, det gillar vi. Bra plats på golvet och även för fötterna runt pedalerna skapar en bra arbetsmiljö. Men jag skulle nog önskat mig några fler förvaringsfack för till exempel några böcker för olika noteringar och annat.

Text:

Hydraulik: Jag är riktigt nöjd med hydrauliken som uppför sig lugnt och inte får till några oväntade rörelser som kan vara vanligt innan man liksom har kört in sig på maskinen. Men hydrauliken satt riktigt bara efter en stund, vilket är ett gott tecken. Även tiltrotatorn är bra med i matchen, så här har dom fått till det riktigt bra ihop. Hydrauliken är snabb när det behövs och även fin vid finplanering.

Som vanligt finns det ju olika inställningar för olika grävlägen och ett eco-läge för bästa bränsle­förbrukning. Det känns också i hydrauliken att det gör gott för förbrukningen.

Text:

Plus & Minus

Förarstolen

Förvaringsfack

Hydrauliken

Hållare till kaffemuggen

Ljudnivån

Önskat lite annan placering av knappar armstöd

Motor/drivlina: Motorn är Steg 4 med en förfinad motorstyrning som gör att den har en bättre bränsleekonomi än tidigare, och naturligtvis justerande tomgångsavstängning. Styrkan och kraften finns för att både driva hydrauliken och bandvagnen så det är inget problem. Larvhastigheten är också helt ok. En bra bandvagn som också är relativt lätt att hålla ren, speciellt under vintermånaderna.

Text:

Service och daglig tillsyn: Stora fina luckor på sidorna som ju gör att det är mycket lätt att göra den dagliga kontrollen före körning. Bra placerad och väl skyddad centralsmörjning i en låda på höger sida och även slangar och allt till tankningen, bra jobbat av Komatsu detta.

Text:

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer