maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt14 945 kg
MotorKOMATSU SAA4D107E-3 diesel­motor Cat C3.3B steg 5 klassad
Effekt90/121 kW/HP
Transporthastighet0–35 km/t
Max grävkraft39,7 kN
Max brytkraft86 kN
Ljudnivå hytt69 dB
Extern ljudnivå101 dB
Max grävdjup3m stickan – 5 991 mm
Max räckvidd3m stickan – 9 168 mm
Max grävhöjd3m stickan – 9 951 mm

Standardutrustning

Stol med värme
AC
Standardpaket med halogenarbetsbelysning (4 fram/4 bak) 4 LED fram 4 LED bak
Komtrax – Trådlöst övervakningssystem (3G)
Komvision kamerasystem
Dieselförvärmare
Lösenordsskydd för start av motorn

Komatsu som är näst största tillverkare av anläggningsmaskiner i världen kan i dag leverera maskiner i Sverige från 13 platser och serva från 14 vilket gör att det inte är långt till service någonstans i landet. En stor tillverkare med bra resurser runt om i hela Europa är sannolikt inte en nackdel vid maskinköp.

Jag kan tycka att standardutrustningen är lite klen till den här maskinen, men det ingår ett kamerasystem som ger dig väldigt god sikt 360 grader runt om. Och det finns mycket att välja på av extra utrustning. Det här är en passande “stadsmaskin” men även på lite större servicejobb.
Den här maskinen har inga annorlunda lyktor eller något extra som sticker ut. Standardpaket med halogenarbetsbelysning (4 fram/4 bak) blir ju fjuttigt här i Norden men det går att lägga till ett paket med LED-arbetsbelysning (10 fram/4 bak)

Text:

Hytt:
Enklare lösningar med sparsamt med teknik och skärmar. Men där finns många skönt utformade enkla knappar med belysning. Men placeringen på dessa under armstöden är inte optimalt. Jag (165cm kort) sitter som en smäck efter lite justeringar på stol och ratt. Instrumentpanelen sitter perfekt i synfältet utan att vara i vägen. Små smidiga pedaler frigör yta till att ta av sig skorna (om man så vill). Enkel att sopa ur också då det inte finns någon upphöjd golvlist vid dörren.
Jag saknar dock en tillträdesled i hytten vid A-stolpen. Något jag reagerade på direkt var hur väl ljudisolerande hytten är.

Text:

Hydraulik:
Hydrauliken känns väldigt följsam även med skopan långt ifrån maskinen – samtidigt förvånansvärt stark och stabil. Respons direkt och som på många andra maskiner kan man ju ställa in flödet efter behag med några enkla knapptryck på display. Joystickar ligger fint i händerna även om jag hade velat ha en snäppet mindre modell (små händer) Jag sitter högt men stabilt med god sikt.

Text:

Motor/drivlina:
Känns som stark och ändå vrålar maskinen inte mycket vare sig inne i hytten eller utanför. Man kan efter behov välja mellan sex arbetslägen: Powerläge, lyftläge/precisionsarbete, hammarläge, ekonomiläge, Power- och ekonomiläge för redskap. Komtrax är en trådlös övervakning som finns till maskinen för att öka din produktivitet. Du kan få en överblick över driftloggarna och man kan kika på dagens förbrukning av diesel och liknande. Man får snabba svar på grundläggande och viktiga frågor om maskinen. Du kan även själv göra en felsökning innan tekniker behöver komma ut. Jag upplevde att det ibland blev lite kämpigt för den att ta sig fram. Så vagn och annat påhäng kanske man ska sikta att hålla på vägen.

Text:

Service och daglig tillsyn:
Service sköts ju oftast av verkstadspersonal nu (tacka gud för alla underbara tekniker). Men om man nu skulle ge sig på det själv så löser man det också. Det finns fiffiga lösningar på tillträdesleder. Luckorna känns välplacerade och ger en god insikt i den kompakta maskinen. Komatsus styrkoncept ger en enkel kontroll och överblick över maskinen även inifrån hytten. Men när du ska ut och göra din dagliga tillsyn så kan du lätt och smidigt klättra upp och flukta över allt. Något jag som maskinförarlärare reflekterade över var att det inte står utmärkt på alla mätstickor och lock vad det är.

Text:

Plus & Minus

Sikten

Tråkig exteriör

360 kamera

Störande körlarm

Fotsteg och tillfartsleder

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer