maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt:16090 kg (tiltrotator och skopor tillkommer)
Motor:Komatsu SAA4D 107E-5 (4,5 liter)
Effekt:110 kW/148 hk
Transporthastighet:35 km/h
Max lyftkraft:10050 kg (mest optimala position på grävaggregat)
Max brytkraft:93 kN
Ljudnivå hytt:69 dBa
Extern ljudnivå:101 dBa
Max grävdjup:5285 mm med 2500 mm sticka som maskinen var utrustad med, 5785 med 3000 mm sticka. Bägge utan tiltrotator
Max räckvidd:8735 mm med 2500 mm sticka som maskinen var utrustad med, 9230 med 3000 mm sticka. Bägge utan tiltrotator
Max grävhöjd:9570 mm med 2500 mm sticka som maskinen var utrustad med, 9985 med 3000 mm sticka. Bägge utan tiltrotator

Standardutrustning

Bomfjädring
Centralsmörjning
Automatisk grävbroms
Hjulstyrning från joystick
LED high lumen paket
Premium förarstol med värme och kyla

Det här är en liten maskin med stora muskler. Hydrauliken känns för mig lika knivskarp som samurajens svärd. En av de första med kortrumpor jag kört som inte står på näsan så fort man svänger ut grävarmen utan pendellåset i. Fint att den inte heller tappar fart i uppförsbacke. Men onödigt lång rattstång här. Och för höga ”pipljud” i hytten, tycker jag.

Hytt: Hytten är inte kanske maskinens starkaste sida. Backkamerans kvalitet påminner lite om en äldre mobiltelefon. Här hittar vi traditionellt med knappar under armstöden, dock inga du använder konstant. Klimatanläggningen är riktigt fin med behagligt fläktljud och det blir fort varmt i hytten utan att kört dieselvärmaren innan start.

Föraren har god sikt i alla vinklar med smarta speglar (här känner jag faktiskt inte att jag måste titta i backkameran som på vissa andra maskiner). Komatsu har man valt en smal rattstång som inte ska skymma sikten, dock har tillverkaren valt att ha en rattstång som jag uppfattar som rekordlång.

Stort plus på denna hytt är att den är väldigt bra ljudisolerad från motorljud och inga irriterande gnisselljud från plastdetaljer eller stol. Stolen har två värmelägen och fläkt i sig.

Text:

Hydraulik: Hydrauliken är enkel att komma in i – att dra de klassiska fem centimetrarna ovanför marken från början till slut är lekande lätt. Dock känns bommen långsam när jag ska höja från botten till toppen. Separata funktioner kan vara långsamma från fabrik.

Maskinen är stark, inte minst på svängen. Jag blev nyfiken att testa vart gränsen gick för stabiliteten, full planerskopa (165 cm bred) fylldes till max sen snurrade jag runt skopan ifrån mig; svängde ut på sidan med armen för att se vart maskinen skulle niga. Men med grävbromsen i, armen åt sidan, kom skopan med grus hela vägen utan att dippa. 

Text:

Motor/drivlina: Från stillastående till 37km/h gör denna maskin på 25 sekunder. Det kanske låter långsamt men det är det inte för en hjulare. Komatsu har även sin power-knapp i transportläge som ger mer styrka till drivningen. Detta gör att denna maskin är en av få som faktiskt tuffar på även i uppförsbackar.  I ett av transportlägena kan man välja automat, och då börjar maskinen i lågväxel och växlar sedan över till högväxel om man trycker mer på gasen och underlaget tillåter. Saknar dock att man ej kan se motorvarvtalet på instrumentpanelen utan endast har ett steglöst vred att förhålla sig till och sin hörsel.

Text:

Service och daglig tillsyn: Smidiga och lättöppnade service-luckor finns på hela maskinen. Den utskjutbara plattformen man kan stå på vid påfyllning av ad blue och diesel är riktigt bra lösning. Även stegen på sidan av maskinen för att komma upp bakom hytten är smart. Dieselvärmaren sitter lättåtkomlig direkt bakom hytten. Stora medstyrande stänkärmar håller maskinen ren även vid slask-igt väglag. Komatsu har ett fint övervakningssystem där jag i realtid kan övervaka driftstatus och felmeddelande. Ett telefonsamtal bort och en tekniker kan läsa av maskinens alla värden. 

Text:

Plus & Minus

Smidig, stabil och stabilt aggregat.

Högt pipande varningsljud vid start när hydrauloljan är kall.

Sikten.

Rattstången.

Ljudnivån inne i hytten.

Bildkvalitet på backkameror.

Transporthastigheten i uppförsbackar.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer