maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt33 600 kg
MotorLiebherr D934 A7-25
Effekt245 HK, 1255 Nm vid 1350 varv/min
Grävdjup7,56 m
GrävkraftSkopa 204 kN (ISO 6015)
Bomlängd6,20 m
Sticka3,20 m
Bredd2990 mm
BandbreddSpårvidd 2590 mm

Standardutrustning

Tiltrotator
Planerskopa
Bandstyrning
Hammar/sax hydraulik
Programmerbar värmare
C-smörj
Klimatanläggning

Det här är vad jag kallar en trevlig maskin. Att testa en maskin i den här viktklassen är dessutom intressant. Stor maskin med stor och rymlig hytt som det går lätt och säkert att komma upp i. Även lätt och säkert att komma upp på maskinen. Mycket känns bra här. Nästan allt.

Hytt: Hytten på Liebherr-maskiner tycker jag personligen tillhör det bästa i en jämförelse med andra maskiner. Jag funderar på varför - det är lite svårt att sätta fingret på varför jag känner så men det jag upplever är att det känns lite som hemma. Och en sådan känsla är nog viktig.

Det är en bra stol i den här maskinen (med fina armstöd) där det också är bra placering på de rejäla och tydliga knapparna. Jag konstaterar att även placering av skärmen är genomtänkt och det finnns bra med plats bakom stolen för sådant man vill ha med sig i hytten.

Det här är en maskin som även storväxta maskinförare kan trivas i.  Det är en stor och bred hytt där det är gott om plats för fötter och skor. Trots storleken är det mycket enkelt att ta sig in. Det känner man verkligen inte med alla maskiner. Placering av fotstegen sitter där det ska, och detta trots att maskinen är utrustad med förhöjd undervagn.

Jag testar lite olika vardagssysslor i maskinen. Byte av skopa går här mycket smidigt. Ett enkelt knapptryck så är det löst. Ställa in och koppla på rotortilten – samma sak. Enkelt och snabbt. Det här är en maskin som är lätt att arbeta med.

Att maskinen känns såhär kanske inte är överraskande. Liebherr har gått igenom maskintypen och det här är en nästa total uppgradering där man tagit stor hänsyn till ergonomi och arbetsmiljö.

Hydraulik: Hydrauliken? Jag har inget bättre ord än att hävda att den är helt fantastiskt. Känns fort som jag har kört den här maskinen i evigheter. Vi blir kompisar direkt. Och då påstår Liebherr för mig att hydrauliken blir ännu bättre efter 700-800 timmar. Det har jag lite svårt att tro – för hur kan det kännas bättre än såhär? 

Motor/drivlina: Har inte mycket att säga här om jag ska vara ärlig. Helheten känns bra, inga konstiga ljud allt känns som det ska. Det som dock sägs, men som såklart beror på vem som kör, det är att bränsleförbrukningen har blivit mycket bättre sedan tidigare modeller.

Service och daglig tillsyn: Maskin har bra lättåtkomliga servicepunkter. Smidigt att fylla centralsmörjningen genom att skjuta in en patron fett. På detta sätt slipper föraren släpa på en spann med fett för att fylla på när det behövs. Borde jag nu leta efter något som inte är bra? Men det jag ser nu är att det även är lätt och smidigt att fylla på adblue. Liebherr har satt lite lampor - lite var som - under luckorn, och det underlättar under de mörka månaderna på året. För att öppna och låsa dörren har Liebherr en fjärrkontroll som kan koppla till arbetsbelysningen så föraren har belysning när han kommer till maskinen eller lämnar den på kvällen. Det gillar vi. Huvudströmbrytaren behöver föraren inte tänka på. Den sköter sig helt själv med timer.

Text:

Plus & Minus

Plats för storväxta.

Högt pris.

Automatisk huvudströmbrytare.

Enkla skopbyten.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer