maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt:36 000 kg
Motor:Danfoss SPRM – permanent magnetmotor
Batterier:Två Litium järnfosfat Power­- boxar på vardera 400 kW 100% återvinningsbara och med en livslängd på 12-15 år.
Grävdjup:7 305 mm
Bomlängd:6,25 m
Sticka:3,10 m
Bredd:3300 mm
Bandbredd:700 mm

Standardutrustning

My Develon Telematiksystem
360 graders kamera
UltraSonic sensorer
Bakre rörelsedetektorer
Flytlägeshydraulik
Premiumhytt med värme och kyla i stol
Keyless
Trådlöst nyckelsystem

På en slingrig väg ner mot bergtäkten åker jag förbi stora tunga entreprenadfordon som det bolmar svart dieselrök ifrån. Väl nere i berget står den, Develon DX355LC Electric, en mäktig syn och onekligen en katt bland hermelinerna i denna miljö. Självklart ska vi testa den.

Jag tänker att jag börjar med att nämna drifttiden då det är din första fråga efter att du började läsa denna artikel. Svaret är 10 timmar. Här har vi dubbla batterier gentemot Develons hjulare som har ett. De båda batterierna levererar 800 kWh. Det räcker för att driva en lägenhet i sex månader – bara som jämförelse.

Ha! Var ska man ladda då? Finns ju inga laddstolpar för en sådan där luns i Åtvidaberg, Gnosjö eller Tvetaberg minsann…

Nä, det finns det inte. Men lika vanligt som det är idag att dra fram och koppla in el och bredband på en bodetablering, kommer det såklart vara att dra fram el till matarskåp för byggarbetsplatsens alla elmaskiner. Det händer redan nu runt om i världen. Det har börjat.

Hytt: Hytten är snyggt utformat och det första jag lägger märke till är att knappar under armstöden nu tagits bort, inte en dag för tidigt! Stolen är i toppklass med värme/kyla med ventilation i konstläder som är lättstädat. En stol i tyg känns genast omodern. Bakom stolen är det rymligt, extra fack med värme och kyla finns för mat och dryck. Knapp i nyckeln för att tända maskinens arbetsbelysning till och från maskinen. Bra övervakning av hela maskinen med Develons 360 kamerasystem samt backsensorer. Bra sikt ut mot höger även i arbetsställning med maskin. Upplever dock att klimatanläggningen pendlar något i värme kyla.

Hydraulik: Hydrauliken känns precis som en dieseldriven Develon-maskin, följsam till det yttersta, stark. Jag känner att jag får full kraft direkt från Danfoss-motorn. Det känns mäktigt att lyfta stora stenblock och grushögar med maskin som går på batteri.

Motor/drivlina: Motorn är en underhållsfri Danfoss som konstant levererar 200 kW och ett vrid på 1000 Nm. När jag är utanför är maskinen väldigt tyst. Drivmotorerna är starka vid dragtestet. Som tidigare nämnt så är det två Powerbox 400 som ger ut 800 kWh. Batteriet har två olika möjligheter att laddas, snabbaste laddtiden är 7 timmar. Batterierna har enligt uppgift en livslängd på 15 år vid daglig entreprenadkörning.

Service och daglig tillsyn:

När jag går igenom maskinens alla servicepunkter känner jag bara att vi vanligtvis lever i en föråldrad värld. På denna elektriska 36-tonnare utgår det dagliga blasket med diesel, ”grispisset” adblue, och motorolja. Vid luckan där man laddar batterierna finns även en enkel spak där man lossar batterierna om man vill ta med batterierna för laddning på annan plats – dock krävs det att man har en kranbil till hjälp då varje batteri väger över tre ton. Vid den stora luckan där vi vanligtvis ser en stor kylare sitter bara en tom plåtvägg som är sidan på batterierna. Jag har nog aldrig sett en maskin som har så lättåtkomliga hydraulslangar som denna, det man inte når från ovansidan, kan man nästan stå raklång under maskin och komma åt. En smart sak de tagit fram är de tjocka utbytbara gummilisterna runt om som skyddar maskinen.

Text:

Plus & Minus

Stark, stabil i hydrauliken.

Aningens små backspeglar.

Slippa tanka diesel och adblue.

Kunde varit bättre bild på backkameran.

Bra placering av knappar.

Något ojämn i att hålla jämn temperatur inne i hytten.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer