maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt:11 800 kg
Motor:UTZ / TCD 3,6 l4
Effekt:85 kW
Hastighet:30 km/tim
Extern ljudnivå:99 dB
Max grävdjup:4,10 m
Max räckvidd:7,70 m
Max grävhöjd:8,30 m

Standardutrustning

Fyrhjulsstyrning(krabbstyrning)
Diffad bakaxel
270 graders kameror
Tankslangen sitter på slangvinda
Cruise control
Vändbar kylfläkt

Maskinen vi testar här är som ni ser en kompakt hjulgrävare i 12 tons-klassen. En maskinklass som blivit väldigt populär och som många tillverkare erbjuder vilket gör konkurrensen hård. Det finns skäl att undersöka vilken du ska ha innan det är dags att investera. Takeuchi tycker jag antar utmaningen med gott resultat i varje fall.

Hytt: Hyttmiljön faller mig i smaken. Precis som jag tidigare sagt om 395:ans mindre syskon som jag tidigare testat tidigare. Men här är det faktiskt ytterligare en nivå bättre. 

Stolen är bekväm och har bra med inställningar, men armstöden är fortfarande alldeles för tröga att justera i höjd. Utrymmet är bra men en sak som är irriterande är att blinkersspaken är för lång och gör det trångt för vänsterhanden mellan joystick och blinkersspak. En åtta tums touchdisplay med all information och många inställningsmöjligheter kombinerat med ”vanliga knappar” till de mest använda funktionerna gillar jag skarpt. Föraren behöver inte sitta och söka i menyerna. Bra balans mellan ny teknik och traditionellt. Gasreglaget sitter placerat i höger armstöd, lite annorlunda men fungerade utan att haka i med jackan som jag var orolig för. En funktionell och trevlig hyttmiljö med bra sikt. 

Hydraulik: Det första som slår mig när jag börjar känna på maskinen är vilken bra räckvidd den har. För att vara en så pass kompakt maskin har tillverkaren lyckats få till en bra balans (för att vara en hjulgrävare är bäst att lägga till). 

Jag förflyttar mig med full planerskopa och snurrar runt överdelen utan att maskinen niger och läggar jag i pendellåset är det inga problem att sträcka ut lite för att skyddsfylla i schakten. 

Den testade maskinen är utrustad med schaktblad och stödben vilket jag tycker är rätt. För det första ger det dig möjlighet att justera så du står plant vid schaktning i lutande underlag. För det andra står maskinen still och inte gungar vilket spar på kroppen. Känslan i hydrauliken skulle jag beskriva som lugn och fin men inte riktigt överens med bomlyften där jag hade önskat lite mer fart. 

Motor/drivlina: Den här storleksklassen på hjulburna grävmaskiner används ofta som servicemaskin med mycket förflyttningar i miljöer med begränsat utrymme. Där kommer maskinen till sin rätt. Det är bra sikt med stora glasytor; rätt placerade speglar, och 270 graders kamera. Kompakt och smidig tack vare den korta hjulbasen och 4-hjulsstyrningen. Vid längre transporter är det smidigt att använda farthållaren. Motorn är från Deutz, 4-cylindrig steg V på 85 kW. Inga konstigheter, möjligen att ljudnivån upplevs lite väl hög. Att den är utrustad med reversibel fläkt som enkelt styrs från displayen i hytten är en bra lösning.

    

Service och daglig tillsyn:

Servicepunkterna för den dagliga tillsynen är bra placerade men jag hade däremot önskat att luckorna kunde öppnas mera för att komma åt. När jag öppnar motorluckan på höger sida finns det några funderingar. Dels så öppnas luckan med hjälp av en gasdämpare som sedan stoppas av en vajer i öppet läge. Med lite extra tyngd på luckan, som snö, är risken att luckan åker igen. DEF-tanken är på 10 liter och bränsletanken på 162 liter vilket är mycket på en så pass liten maskin. 

Text:

Plus & Minus

Räckvidd.

Justering av armstöd.

Instrumentering.

Avsaknad av spärr till motorlucka.

4-hjulsstyrning.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer