maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Vikt:6750 kg
Motor:KUBOTA V2607-CR-TE5B
Effekt:42,4 Kw
Larvhastighet:4,7 km/h
Ljudnivå:95dB
Max grävdjup:4,10 m
Max räckvidd:6,7 m
Max grävhöjd:6,42 m

Standardutrustning

S-45 Hardlock fäste
Schaktskopa
Ecc
Tankpump
Hammar-Saxhydraulik + Extra hydraulik (propp styrda)

Här har vi en 7-tons bandgrävare från Takeuchi som de själva benämner kompaktgrävare. I den här storleksklassen finns det många märken att välja på och konkurrensen är tuff. Jag tycker att TB 370 klarar sig riktigt bra i konkurrensen. Trevlig förarmiljö, bra sikt och genomtänka lösningar för service och daglig tillsyn. Däremot så hänger det lite frågetecken i luften angående balansen i den testade maskinen.

Hytt: När jag sätter mig i hytten är första intrycket bra. Sikten är utmärkt, reglage och knappar är bra placerade, stolen är bekväm och utrymmet för en så liten maskin är bra. När jag startar upp och sätter mig in i hur allt fungerar märker jag att det är få knappar. Sånt som radio, klimat och inställningar av maskin styrs med hjälp av multifunktionspekskärmen och/eller en snabbvalsratt. Enkelt och förståeligt. Framrutan öppnas lätt och sikten runt om maskinen blir med hjälp av stora glasytor, backspeglar och backkamera. Däremot så tycker jag inställningarna av armstöden är alldeles för tröga och borde konstrueras på något bättre sätt.

Text:

Hydraulik: När jag börjar känna mig för med maskinen tycker jag känslan i hydrauliken fungerar fint. Utmaningen blir när jag börjar jobba med fulla skopor och även med långt utligg. På den testade maskinen är det balansen som är frågetecknet. Maskinen känns lätt i rumpan och jag får en liten gungande känsla. Lång sticka (1,90 m) tillsammans med tiltrotator och planerskopa påverkar så klart. Min fundering här är hur mycket den relativt lilla undervagnen och de korta banden påverkar? Jag hade schaktbladet nere. Farten och kraften i hydrauliken är riktigt bra men följsamheten påverkas så klart av den upplevda obalansen i vissa moment.

Text:

Motor/drivlina: Motorn är från Kubota och är på 42 kW steg 5. Inga konstigheter här, kraften finns och ljudnivån runt maskinen känns ok. Det är när jag förflyttar maskinen på en hårdgjord yta som den återigen känns lite gungig. Min uppfattning är att den annars är smidig att manövrera och tuggar på fint även när det är blöt lera på testområdet. 

Text:

Service och daglig tillsyn: Här är det mycket som är bra och genomtänkt. Punkterna för daglig tillsyn är lättåtkomliga och för att underlätta vid service kan man enkelt fälla hytten vid behov för att komma åt ventilpaket och ”baksidan” av motorn. Luckorna är stora och med hög öppning men på sidoluckan är det integrerade handtaget svårt att få grepp på. Bakluckan däremot funkar fint; konstigt att tillverkaren valt olika lösningar. 

Pumpslangen har en smart placering och även en smidig slangvinda, perfekt. Maskinen är även uppkopplad med ett system som kallas TFM så föraren kan ha full kontroll på allt från position till bränsleåtgång. Sammanfattning blir en trevlig och genomtänkt maskin med få brister.

Text:

Plus & Minus

Servicevänlig.

Handtag till sidoluckan upplevs gungigt.

Sikten.

Förarmiljön.

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer