Teknisk data
Standardutrustning
Nytänkande konstruktion av den här hjullastaren i 6-tons klassen. Lämpad på byggarbetsplatsen och i mindre entreprenader. En stor fördel med denna maskin är smidigheten och sikten framåt. I transportläge rör sig Yanmar v100 riktigt bra. En servicemaskin som klarar mycket med gafflar eller skopa i trånga miljöer.
Hytten
Instegen till hytten har Yanmar lyckats väldigt bra med. Dock gör kraftigt halkskydd att det finns risk att fastna med grövre arbetsskor och vrida foten när man kliver ur maskinen på maskinens ena sida. Det är annars inga problem rent ergonomiskt att gå i och ur maskinen; bra ledstänger och handtag gör att trepunktsfattning fungerar utan problem.
På plats i stolen sitter jag bra. Midjebältet som sitter på stolen är lätt att komma åt. För förare som är 190 cm långa och med skostorlek 45 så känns hytten dock trång. Till vänster om stolen finns det ett litet förvaringsutrymme för matlåda och termos vilket är bra gjort i denna hytt som inte är så stor.
Text:
Knappreglagen sitter lättåtkomligt och displayen är tydlig och lätt att förstå. Symbolerna för inställningarna till lampor, vindrutetorkare; arbetsbelysning; fläkt samt växelreglage är placerade upp till höger. Stora bra knappar. Lätt att förstå. Något som jag reagerade på var att handbromsen sitter på höger sidan nedanför armstödet. Här funderar jag på säkerhetsaspekten när man ska dra i handbromsen så är det kanske lätt att komma åt spaken för upp och ner och tilten. Kanske lätt att det händer en olycka, om man har otur.
Hydraulik:
Hydrauliken på maskinen utmärker sig inte åt något håll. Fungerar som man kan begära. Arbetshydrauliken fungerar oberoende av transmissionshydrauliken. Fingertoppstyrning gör att man kan reglera flödet med precision. Snabbkopplingssystem finns vilket är bra för den typ av jobb den här maskinen ofta ska göra. Som tillval kan man få en extra styrkrets för specialverktyg som kräver hydrauliskt oljeflöde. Helt ok.
Text:
Motor/drivlina:
Inga problem med motorn och ljudnivån är behaglig både i och utanför maskinen. Maskinen är pigg och snabb vid förflyttning och är oerhört smidig. Det man måste tänka på här är att ha rätt växelläge när man ska schakta eller bära massor. I jämförelse med tidigare modeller har man här förbättrat förbrännings- och insprutningssystemet och fått till en dieseloxidationskatalysator. Det gör att motorn klarar alla just nu gällande miljökrav.
Text:
Service och daglig tillsyn:
Ur arbetsmiljösynpunkt så är det här en av marknadens mest lättåtkomliga maskiner att göra daglig tillsyn på. Tack vare den stora motorhuven som lyfts rätt upp mot hytten. Också lätt att komma åt både för maskinförare och servicepersonal. Alla kontroller kan göras utan att föraren behöver klättra runt på maskinen vilket annars är ett stort riskmoment under vinterperioden. Risken för halkskador med den här maskinen är borta, anser jag. När vi ändå nämner vintern så hade en belysning i motorutrymmet inte varit fel. Kanske något för nästa modell.
Text:
Andra läser
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.