maskinentreprenoren logo

Teknisk data

Tjänstevikt7 200 kg
MotorYanmar 4TNV98CT, 4-cyl, turbodiesel, common rail, Steg 5
Effekt53,7 kW/ 73 hk
Hastighet36 km
Ljudnivå i hytt77 db (A)
Extern ljudnivå99 db (A)
Max grävdjup3,650 mm
Max räckvidd6,800 mm
Max grävhöjd7,100 mm

Standardutrustning

Snabbgående – 36km.
4-WS (4-hjulsstyrning).
A/C.
Dieselvärmare.
Separat pump till driving.

Här har tillverkaren tänkt nytt, fixat sikten så att du här kan se alla fyra hjulen från förarplatsen helt utan hjälp av kameror. Denna storlek specialiserad på servicejobb har blivit riktiga storsäljare. Med en kärra tillkopplad kan entreprenören i princip klara de flesta jobb i trånga miljöer. Och i miljöer med mycket folk är kravet på god sikt helt avgörande.

Hytt: Som många hjulgrävare i den här storleken är det ganska ofta rätt svårt att ta sig in i hytten. Men jag upplever att Yanmar har lyckats med konstruktionen för att fixa det. Det är inga problem rent ergonomiskt att gå i och ur maskinen. Bra ledstänger och handtag gör att trepunktsfattning fungerar helt utan problem. 

På plats i stolen sitter man ofta bra i de flesta moderna maskiner. Även här. För förare (som jag) som är 190 cm långa och med skostorlek 45 känns hytten rätt så stor faktiskt. Det är lätt att hitta en behaglig förarkomfort med maskinen. Bakom stolen så finns det – som det bör – ett litet förvaringsutrymme för till exempel matlåda och termos. Det är skickligt att Yanmar får plats med det i en så här liten hytt. Knappreglagen sitter lättåtkomligt och displayen är tydlig och lätt att förstå. Tillverkarna lägger rätt mycket kraft på detta nu för tiden. 

Lite synd att sikten framåt, vid arbete nära maskinen, störs av ratten och rattstången vid vissa vinklar. Detta trots att ratten ändå går att höja och flytta.

Hydraulik: Hydrauliken på maskinen är riktigt bra och kanske lite bättre än förväntat. Det gör att maskinen är mycket lätt att köra. Hydrauliken är följsam i rörelserna. Precisionskörning med denna maskin är inte alls svårt, och det är avgörande såklart.

Med fullt utlägg på sticka och bom så står maskin stabilt, även med full skopa, och det är något jag blev mycket imponerad av.

Motor/drivlina: Fint ljud i maskinen. Inga problem med motorn och ljudnivån är behaglig både i och utanför faktiskt. Också bra med en maskin som ska gå i storstadsmiljö ofta. Maskinen är pigg och snabb vid förflyttning och är oerhört smidig tack vare fyrhjulsstyrning samt krabbstyrning. Också bra då maskinen är tänkt att kunna flyttas runt på olika jobb. En vagn bakom så är du i princip hemma. Bara att åka och jobba.

Service och daglig tillsyn:

Ur arbetsmiljösynpunkt så är det här en av marknadens bästa maskiner att göra daglig tillsyn på – även om man ska upp och klättra på maskinen. Många bra handtag som är välplacerade samt fotsteg som är grovt räfflade. Lådorna på maskinens sida är väldigt lättåtkomliga, bra med plats att  förvara allt man behöver ha med sig. Smörjnipplarna till axlarna är framdragna, så det är mycket lätt att smörja. Maskinen är utrustad med centralsmörning som är lätt att fylla på. Om en säkring går så är det jättelätt att byta, man behöver inte in och krypa för att göra det. 

Text:

Andra läser

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer