maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Maskintillverkare känner av byggkonjunkturen

Teknikindustrin fortsätter bromsa. Affärsläget är nu för första gången sedan 2020 under normalnivån. Det är sjunde kvartalet i rad som index avtar. Sammantaget minskar också orderingången, men i liten omfattning. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets andra kvartal.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen/Pressbild

– Samtliga undersökta indikatorer visar en tillbakagång, med några branscher som undantag. Framför allt utmanas räntekänsliga branscher, som maskinindustrin och leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin, av de stigande räntorna, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Bidraget till minskad orderingång kommer främst från maskinindustrin samt order från Sverige för leverantörer till byggindustrin. För de sistnämnda är detta knappast förvånande mot bakgrund av svaga konjunkturdata som byggsektorn i Sverige visat på senare tid. I övriga delbranscher och grupper av leverantörer minskar också orderingången undantaget transportmedelsindustrin.

Orderingången för maskinindustrin minskar efter en tillfällig ökning under första kvartalet i år. För den största delbranschen - maskiner för tillverkningsindustrin, malm- och metallutvinning samt anläggningssektorn, minskar orderingången också.

Under andra kvartalet minskar orderingången för leverantörer till byggindustrin och för första gången sedan våren 2020. Order från exportmarknaden ökar visserligen

men i den lägsta omfattningen på tre år. Denna minskning är i linje med de allt sämre utfall i olika konjunkturindikatorer för byggindustrin i Sverige. Sämsta läget sedan 2013, enligt Teknikföretagen.

Text: Micael Appelgren

Teknikföretagens barometer

Teknikföretagens konjunkturbarometer för andra kvartalet omfattar bedömningar från 498 företag med en försäljning på sammanlagt 924 Mdr SEK, varav 80 procent säljs på exportmarknader. Teknikföretagens barometer utges i mars, juni, september och december.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer