maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Maskintillverkare ser med stor oro på kommande år

Den europeiska branschorganisationen för maskintillverkare CECE har kommit med sin konjunkturrapport. Framtiden har aldrig sett osäkrare ut, enligt tillverkarna.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Maskintillverkarna räknar med en liten nedgång i försäljningen 2023 – men det är från en hög nivå och nedgången beräknas inte bli större än några procent. Foto: Micael Appelgren

Det har varit full snurr trots allt i Europa under första halvåret 2022. En dipp i försäljningsstatistiken går att se, men totalt ligger branschen fortsatt på en historiskt hög nivå. Det är mycket långt till nedgången som sågs 2009 till exempel.

– Men vi har nu inför framtiden en osäkerhet som vi aldrig har sett tidigare. Vi har sett toppen nu, och det är efter en tioåring period av uppgång. Totalt talar vi ändå, som vi ser det, om en ensiffrig procentuell nedgång, säger CECE:s ekonomi- och prognoschef Sebastian Popp.

CECE:s prognos innehåller flera intressanta moment. Bland annat tror ekonomerna som gjort analysen att de nordiska länder kanske inte tappar lika mycket nästa år som till exempel Tyskland, Frankrike och Storbritannien som är de tre klart största marknaderna i Europa och står tillsammans för cirka 50 procent av totalen. Sverige anses ha fyra procent av den europeiska marknaden. Den tyska marknaden är överlägset störst med sina 22 procent.

Sebastian Popp menar att den stora osäkerheten som finns i marknaden just nu ändå inte har övergått till pessimism. Analysen är att marknaden är stabil i dagsläget.

– Det finns fördelar, det är fortsatt stor efterfrågan på maskiner och vi har försenade leveranser som nu ska tas i kapp. Stora investeringar i energi väntar i Europa, gruvindustrin går fortsatt bra och tjänar på de höga priser som nu är verklighet. Regeringar förväntas stimulera ekonomin med infrastruktur. 

Den svenska marknaden ser också trots allt ganska stabil ut. Enligt Maskinleverantörernas ordförande Christer Söderberg är orderböckerna fulla året ut för många medlemmar.

– Det är lite lugnare orderingång för våra kunder och man kan nog ana att entreprenörerna vill vänta och se lite vart det tar vägen innan man bestämmer sig för att investera. Men sedan vet man också att det just nu är ett års leverans på maskiner, säger Christer Söderberg.

På den negativa sidan av balansräkningen är de europeiska ländernas ansträngda ekonomi efter pandemin. Inflation, höga räntor, och fortsatt störda leveranskedjor. Oron för det ekonomiska klimatet inom EU har vuxit bland maskintillverkarna. Detta i sin tur befaras kunna leda till sänkt byggaktivitet, och därmed färre maskinaffärer.

I sammanhanget är det också intressant att ta del av statistik från auktionsjätten Richie Bros. Den visar med all tydlighet att marknaden på begagnade maskiner gick i taket direkt efter pandemin och därmed steg priserna rakt upp. När det blev svårt att få tag i nya maskiner behöll helt enkelt europeiska entreprenörer sina maskiner för att kunna fortsätta utföra sina jobb. Först i april 2022 ökade tillgången på begagnat igen och priserna har börjat komma ner.

– Vi har kanske världens bästa data över hur marknaden ser ut och hur entreprenörer agerar i olika regioner. 2022 var efterfrågan på begagnat större än tillgången. Som högst efterfrågan var det i april 2021, säger Nicola Nicelli som är vice vd och strategisk chef på Richie Bros.

Det som kan noteras ur ett svenskt perspektiv är att Richie Bros kan se att den svenska marknaden var den femte mest aktiva i Europa 2022. Många maskinentreprenörer i Sverige passade på att sälja då många fick ovanligt bra betalt. Priserna var både höga och maskinerna hade gått längre än vanligt vid transaktionerna. Medeltimmar för tiden 2021 hamnade på sju tusen timmar, mot det normala som brukar ligga på 5,7 tusen timmar i medel för grävmaskiner.

Sammantaget är analysen både från CECE och Richie Bros att marknaden under 2021 och delar av 2022 påverkades av flera unika omvärldsfaktorer som ledde till att maskintillverkarna inte kunde köra fabrikerna för fullt som i sin tur ökade efterfrågan på begagnat med skenande priser som följd. För 2023 räknar CECE med en nedgång på fem procent för maskintillverkarna.

Maskinleverantörernas halvårsstatistik över den svenska försäljningen visar på en uppgång med åtta procent när det gäller volymmaskiner. Hur det fortsätter är svårt att veta.

– Även om det blir en nedgång ska man komma ihåg att vi kommer ner från höga nivåer. Vi tror det blir stabilt i varje fall första halvåret 2023, säger Christer Söderberg.

Text:

Försäljning i Sverige jämfört första halvåret 2021/2022

Grävmaskiner hjul:
+11 procent.

Grävmaskiner band:
+6 procent.

Hjullastare:
+5 procent.

Ramstyrd dumper:
±0 procent.

Teleskoplastare:
+50 procent.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer