maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Färre stöldanmälda entreprenadmaskiner i statistiken

Mellan januari och juni i år har 58 entreprenadmaskiner och redskap efterlysts. Detta kan jämföras med samma period föregående år då det efterlystes 151. Varför det har minskat är oklart.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Vi vet att mörkertalet bland den här typen av gods är stort eftersom mycket är oregistrerat, så det kan vara mycket fler stölder av maskiner än vad statistiken visar, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst. Foto: Micael Appelgren

Statistiken som Larmtjänst för visar att antalet efterlysta maskiner och redskap har minskat jämfört med samma period 2021. Under året har registrerats 58 enheter som har efterlysts vilket kan alltså kan jämföras med 151 efterlysningar under samma period 2021.

- Vi vet att mörkertalet bland den här typen av gods är stort eftersom mycket är oregistrerat, så det kan vara mycket fler stölder av maskiner än vad statistiken visar, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst.

Det är enligt Larmtjänst svårt att spekulera i varför vi har haft en nedgång. Tjuvarna kan ha ökat sina stöldangrepp mot uthyrare där Larmstjänst inte får samma underlag som från byggarbetsplatser och byggföretag. Det kan också vara så att våren och sommaren har varit en lugn period då även kriminella brukar se till att ha semester i någon form.

Larmstjänst hanterar endast maskiner som är försäkrade när det stjäls, och har polisanmälts.

Av de 58 efterlysta maskinerna är 46 inte återfunna. Flest efterlysningar av maskiner har gjorts i polisregion Stockholm.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer