Lagom till maskinmässan Intermat i våras presenterade svenska tillverkaren av joystickhandtag och tiltrotatorstyrsystem, SVAB, ett nytt handtag.
– Vi kallar det A9, berättar Lotta Dahlström, produktägare SVAB. Det nya handtaget har fått utökad funktionalitet jämfört med föregångaren L8, något som både vi och marknaden var redo för.
Med en hand på vardera spaken ska en grävmaskinist utföra en uppsjö olika uppgifter. Det handlar om att styra maskinens och redskapets rörelser, men också om att göra olika inställningar. För att klara av det krävs att maskinens handtag är utformade på rätt sätt och ger så många möjligheter som möjligt utan att det blir för komplicerat.
Med mer kompetenta redskap och mer avancerade maskinstyrningssystem har grävmaskinen helt enkelt blivit en mycket komplex maskin. Då krävs också mer av gränssnittet mellan människa och maskin.
– Det har kommit så mycket mer funktionalitet på maskinerna och vi kände att vi ville utveckla något ännu bättre, konstaterar Lotta Dahlström och berättar att arbetet med att ta fram nya A9 inleddes redan 2020.
Som vi vet var 2020 också året då pandemin slog till och i kölvattnet uppstod en världsomfattande brist på komponenter, till exempel halvledare. Därmed bromsades utvecklingsarbetet av det nya handtaget till förmån för produktion av övriga produkter. Nu är dock A9 färdig att möta marknaden.
SVAB:s vd Fredrik Effestam poängterar att företaget vänder sig till en global maskinmarknad, men att huvudfokus ligger på grävmaskinstillverkare med kunder i de länder som tagit till sig den nya tekniken med tiltrotatorer.
– Tiltrotatorn är dörröppnaren då den ställer krav på en mer avancerad joystick. Vår ambition är att växa inom förarkontroll och produkter kring det. Just nu har vi uppskattningsvis 200 000 installerade joysticks ute.
SVAB:s nya A9 är utformad så att det går att ha upp till fem rullar i varje handtag. En rulle som styrs med pekfingret, en rulle som styrs med långfingret och upp till tre rullar som styrs med tummen
– Vi har sett att det är en klar säkerhetsmässig fördel att till exempel kunna dedikera en rulle för gripen och en rulle för bandstyrningen, berättar Lotta Dahlström. Tidigare har man i vissa fall behövt växla in gripen på samma rulle som bandstyrningen och då kan det bli frågetecken kring vilken som är aktiv. På det här sättet minimeras riskerna.
Utvecklingen av handtaget har skett i ett stort arbetsteam som inkluderat maskinister, industridesigners, mekanikkonstruktörer, elkonstruktörer, mjukvarudesigners, produktionstekniker och inköpare. Till detta kommer ett stort antal händer.
– Jag har gått runt med lermodeller och letat olika stora händer. Ett handtag måste passa små händer, stora händer, långa tummar etcetera. Det är verkligen en stor utmaning att arbeta med handhållna produkter eftersom alla händer är så olika. En liten hand måste nå överallt samtidigt som en stor hand också måste passa in.
När handtaget väl ligger rätt i handen återstår nästa steg i designprocessen. Inuti det begränsade utrymmet måste nu all elektronik passas in.
– Målet är att handtaget ska klara allt själv. Det ska inte behövas någon extra elektronikbox, allt ska få plats i handtaget. Det har varit något av en utmaning, men vi har lyckats.
Själva toppen på det nya handtaget har utformats med ökat utrymme och en nyutvecklad HAT switch för navigering både i grävmaskinens egen display och externa displayer. Det gör det möjligt att ändra inställningar i maskinen utan att släppa handtagen.
Ytterligare en nyhet i A9 är den så kallade haptiska återkopplingen. När maskinen vill påkalla förarens uppmärksamhet så börjar handtagen vibrera.
– Det sitter en liten vibrationsmotor i handtaget som styrs via CAN, förklarar Lotta Dahlström. Hur den ska användas är upp till våra kunder, men det kan till exempel handla om att uppmärksamma föraren på att 3D-systemet indikerar att man börjar närma sig ett visst djup eller att en person närmar sig maskinen.
Den haptiska funktionen kan ge flera olika vibrationsmönster så att föraren känner skillnad på olika typer av varningar.
Förutom vibrationer har även en annan nyhet byggts in i handtaget. Nya A9 är ett varmt handtag.
– Det är ju inget unikt att ha värme i till exempel handtagen på motorcyklar och skotrar, men vi har faktiskt inte sett några andra joysticks med inbyggd värme. Vi tror att det kommer att bli mycket populärt för att hålla händerna varma till exempel när man kör med öppen ruta för att kunna prata med dem utanför maskinen. Då kan det lätt bli kallt om händerna även om man har en klimatanläggning.
Samtidigt som SVAB:s handtag L8 nu får sällskap av A9 passar man även på att lägga till ytterligare två handtag till familjen, S2 och B1. S2 är ett konfigurerbart handtag som är anpassat för lite mindre händer, läs asiatiska marknaden, och B1 är ett enklare, symmetriskt handtag med endast en knapp.
Att utvecklingen hela tiden går framåt är Lotta Dahlström helt på det klara med och hon berättar att det finns gott om idéer inom företaget om hur kommande handtag kommer att se ut.
– Det slutar inte här, konstaterar hon bestämt.