maskinentreprenoren logo

Branschnytt

ME:s Infrastipendiat krossar 5000 ton per skift

Isakssons Markteknik AB, som är årets Infrastipendiat, krossar och sorterar gammal gråbergstipp i Aitik. Stort jobb där man bland annat valt att använda två Keestrack K7e grovsorterare från Fredheim Maskin.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Vår målsättning är att ligga på ungefär 5000 ton utlevererat material per skift, berättar Mikael Isaksson som tillsammans med sin bror Andreas i år tar emot ME:s Infrastipendium. Foto: Erik Olausson/Fredheim Maskin

Bolidens gråbergstipp med material som tidigare inte varit lönsamt att ta vara på ska krossas

och sorteras för kopparutvinning. Mängder av material och emellanåt extrem kyla betyder att

bland annat två Keestrack K7e grovsorterare från Fredheim Maskin verkligen kommer att sättas på prov.

- Vår målsättning är att ligga på ungefär 5000 ton utlevererat material per skift, berättar Mikael Isaksson.

Isakssons Markteknik startades 2010 som en enskild firma i Kalix. Idag finns cirka 40 medarbetare i företaget. Nästan halva personstyrkan arbetar med projektet på Bolidens koppargruva Aitik.

-Förutom arbetet här i koppargruvan Aitik så krossar vi på entreprenad samt sköter två egna täkter varvat med lite byggnation av skogsbilvägar. Vi har fyra egna grusbilar och en hel del maskiner, men självklart så fick vi investera i en hel del nytt för det här uppdraget, konstaterar Mikael Isaksson.

Företaget krossar med en Jonsson L1511 respektive en Jonssons L130, båda med inbyggda

dieselgeneratorer, som sedan driver varsin elektrisk grovsorterare Keestrack K7e från Fredheim Maskin. Dessutom har man en Telestack TCL 1031 stackläggare från Fredheim Maskin också. Den ena linan matas av en Volvo EC950FL och den andra av en Volvo EC750EL

- Det är ett tufft uppdrag för hela linan eftersom materialet i tippen varierar kraftigt. Ibland får vi ut 1000-1200 ton i timmen när materialet är tacksamt, men vi siktar på ett snitt av ungefär 500ton per timma. Den Keestrack K7e som vi fick i maj har vi kört igenom drygt 2miljoner ton i snart utan några problem egentligen vilket är ett imponerande facit.

De bägge nya Keestrack K7e är de första produkterna som Isakssons Markteknik handlat av Fredheim Maskin. Stillestånd vill de undvika till varje pris, och det ställer krav både på leverantören och den egna inställningen. Hittills har de aldrig blivit stående, och så hoppas de att det ska förbli men de inser att vintern kommer att bli utmanande.

- När det är mer än 30 grader kallt så är det svårt att starta i gång grejerna om de hunnit bli genomkylda, och det gäller i ännu högre grad när det kryper förbi minus 40 grader som det gör ibland. Men bortsett från vädret som vi inte kan påverka så tycker jag förutsättningarna ser goda ut.

Bröderna Andreas och Mikael Isaksson och företaget Isakssons Markteknik AB tar emot priset för årets Infrastipendium på Stora Infradagen 27 januari.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer