maskinentreprenoren logo

Ledare

Europas byggbransch skakar

placeholder
Michael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Snart drar världens största maskinmässa Bauma i gång i München. Bauma drar folk – både tillverkare och entreprenörer - även under lågkonjunkturer. 

Men nu skaver det rejält. 

Det är inte bara i Sverige byggkonjunkturen haltar. Vi i Sverige brukar säga att byggbranschen är lokal. Men det är en sanning med modifikation. Byggbranschen är i det stora hela en internationell bransch där materialpriser, maskinpriser, tillgång på arbetskraft, hänger ihop och påverkar över gränserna. Räntor och inflation och energipriser samspelar just nu olyckligt med stukade leveranskedjor och brist på byggarbetskraft över hela EU. Byggföretagens marginaler börjar pressas ner mot röda siffror… och det påverkar investeringsviljan… Som alltså i sin tur påverkar maskintillverkarna… Bauma blir helt säkert ingen skrattfest i år.

Men hur illa kan det bli? Än är orderböckerna ganska välfyllda. Inflationen ska kunna bromsas, och hur det än är med byggbranschen så finns det efterfrågan på våra tjänster och regeringar runt om i Europa brukar prioritera att stimulera byggbranschen för att den ska dra upp resten av ekonomin ut ur krisen.

Så vi får se helt enkelt. Vi har klarat tuffa tider förr.

Text:

Plus & Minus

Branschens digitalisering går allt snabbare.

Fortsatt brist på yrkesarbetare oroar allt fler.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer