maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Miljökraven i entreprenader vässas 2024

Det så kallade storstadskraven skärps på ett antal områden i år. Organisationen bakom är den så kallade Beställargruppen med Stockholm, Göteborg, Malmö och Trafikverket.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article För arbetsmaskiner gäller att de inte får vara äldre än 12 år i entreprenaderna. I ”känsliga” områden gäller 6 år. Foto: ME

Förhandlingar och diskussioner har lett fram till kravförslag som nu har nått godkännande och beslut. De uppdaterade kraven omfattar bland annat en stegvis upptrappning av andel förnybart drivmedel i entreprenaderna (50 procent) samt andel nollutsläppsfordon som ska användas. En trappa har också införts för sänkt klimatpåverkan för olika material som till exempel betong och asfalt.

Kraven gäller från och med nu och kommer att föras in i upphandlingarna under året. Beställarna i gruppen avgör själva när detta görs.

För arbetsmaskiner gäller att de inte får vara äldre än 12 år i entreprenaderna. I ”känsliga” områden gäller 6 år. För elmaskiner gäller 16 år. Alla använda arbetsmaskiner ska dokumenteras och kunna redovisas i en förteckning (maskintyp, märke, modell, tillverkningsår, serie- eller typbeteckning, motoreffekt, utsläppsklass, stegklass, samt drivlina) enligt i ett av beställaren anvisat format. Förteckningen ska hållas uppdaterad av entreprenören.

Detaljerad information finns på Trafikverkets hemsida.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer