maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Miljölagarna hotar grön omställning

Långsamma och otydliga miljöprövningar kostar företag miljarder. 12 procent av företagen uppger att de flyttar sina investeringar utomlands. Sverige är inte längre en attraktiv marknad för gruvbranschen.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Att få miljötillstånd i Sverige blir allt mer krångligt och osäkert. Kostnaderna för bolagen skenar och allt fler konstaterar att investeringarna inte blir av eller flyttar utomlands. Det visar ny rapport från Svenskt Näringsliv. Foto: ME/Ryno Quantz

I en ny rapport från Svenskt Näringsliv (SN) framgår det att processerna för miljötillstånd påverkar företag, och svensk ekonomi negativt. Vart tredje tillståndspliktigt företag svarar i en enkät att miljöregelverket haft negativa konsekvenser för verksamheten. Vartannat företag rapporterar att miljöregelverket har lett till att investeringar inte blev av eller förlades utomlands. Kostnad för detta motsvarar tio procent av bolagen omsättning. Sverige har nu rasat på Fraser Institutes rankinglista över attraktiva gruvnationer från plats åtta till 36 på fem år.

Rapportförfattarnas slutsats är att Sverige påverkas mätbart negativt av hur miljötillståndsprocesserna fungerar i dag. Detta påverkar företagens investeringsvilja och försvårar den så kallade gröna omställningen. Dagens regelverk anses oförutsägbart, otydligt, rättsosäkert och långsamt.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer