maskinentreprenoren logo

Krönika

Eget ansvar är nyckeln till en vit byggbransch

Lästid:  0 min

article

Mitt företag Ansvar Säkerhet fick ett hedersuppdrag; att skriva en rapport till regeringen via produktivitetskommissionen om arbetslivs-kriminalitet och dess negativa inverkan på samhället. Får jag säga det själv blev det en bra och viktig rapport som jag hoppas att lagstiftarna nu läser noga och använder som underlag när nya viktiga beslut ska fattas.

Rapport heter Arbetslivskriminalitet – ett hot mot god produktivitetsutveckling. Det finns flera skäl till att det här blev en bra rapport. Jag och mina medarbetare har arbetat med detta länge, och liknande kunskap har rapporterats av andra i Byggmarknadskommissionen (någon som kommer ihåg den?) Vi kan det här med leverantörskedjor, myndigheternas blinda fläckar, byggföretagens oförmåga att sålla de seriösa leverantörerna från de oseriösa samt beställarnas svaghet att ställa krav på byggföretagen och framförallt - svaga uppföljning. 

Har det blivit bättre? Ja, det rör på sig, främst det här spåret med att myndigheter ska arbeta tillsammans, och att sekretessväggarna ska rivas, så de kan dela information med varandra. Det är bra. Men det är egentligen inte där skon klämmer.

Nyckeln har beställare som måste prioritera de seriösa entreprenörerna och välja bort de oseriösa. Att vara en seriös entreprenör betyder bland annat att man själv inte anlitar oseriösa underentreprenörer. För det är då man sätter igång de här miserabla kedjorna av skräpföretag… Det är också i dessa miljöer arbetsmiljön blir farlig. Vita pengar blir svarta.

Så jag vill passa vidare den här bollen till branschen nu. Igen.

Det är inte våra myndigheter som ska fixa detta. Myndigheterna kan inte förväntas kontrollera alla entreprenörer i ett projekt. De vet ju inte ens vilka som har anlitats på bygget (fuskare göms undan). Det vet däremot byggentreprenören som har fått jobbet… En självklarhet, eller hur?

Görs egna kontroller systematiskt och löpande (med oberoende kontrollföretag) kommer avvikelser att elimineras – särskilt om avvikelser kostar. Då kommer det kosta mer att göra fel än att göra rätt och det är grunden till sanering och brottsförebyggande arbete. Det måste vara lätt att göra rätt och det måste svida att göra fel. 

Just nu verkar spåret vara att entreprenören även fortsättningsvis kan göra lite som man vill med underentreprenörer – men det gäller att inte bli upptäckt om man chansat. Det duger inte. Det ger fel signaler. Som jag ser det chansar inte seriösa professionella byggentreprenörer. Man vill göra rätt från böran och är noga med egna kontroller.

Text: Jessica Löfström

Plus & Minus

Det är i varje fall vår.

Fair Play visade nyligen att det är mycket kvar till en vit byggbransch.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer