maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Valde mellan chaufför och maskinist

Moa Wetterström bytte kontorsjobbet mot ett liv i hytten. – Det bästa är människorna. Alla jag jobbar med är riktigt trevliga, det är så skönt, konstaterar hon.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Wacker Neuson EW65

Årsmodell: 2022.

Effekt: 45 kW.

Vikt: 7 ton.

Utrustning: Tiltrotator, skopor, gafflar, borstar med mera.

Du började med att utbilda dig till guldsmed, sen jobbade du några år på kontor. Hur kommer det sig att du sitter i en grävmaskinshytt nu? 

– Jag funderade i många år på att jag ville utbilda mig. Det där med kontor var inte riktigt min grej, men när man har ett jobb så bli man ju bekväm. 

– Att jag ville byta jobb var för att jag ville köra maskin, tyckte det verkade kul. Ett tag var jag inne på att bli lastbilschaufför, men när jag sökte vuxenutbildningen fick man bara välja en utbildning och då blev det maskinförare. 

– Jag gick på Yrkesakademin i Hovmantorp. Det är drygt två år sedan jag blev färdig och jag trivs verkligen jättebra nu. I början jobbade jag som anläggare och det var också bra, men för snart två år sedan började jag köra maskin.

Blev det som du tänkt dig?

– Ja, man träffar mycket folk och det är bra variation på jobben precis som jag ville. Förutom variationen så är det bra sammanhållning ute på arbetsplatserna. Både mellan oss i firman och om det kommer några andra, till exempel snickare, så är det alltid bra stämning. Det spelar ingen roll vilka man träffar på, alla är glada. Det är skönt.

Är det grävmaskin som gäller, eller kan du tänka dig att köra andra maskiner? 

– Den här typen av jobb tycker jag om. Jag kör hjulgrävare och det är verkligen ett omväxlande arbete. Att sitta i en stor bandgrävmaskin och sleva i ett grustag är inte så lockande, för mig är det variationen som är rolig.

Är det att köra maskinen, eller sköta den som du tycker bäst om? 

– Det är ju att köra, men byta slangar och ta hand om maskinen är också roligt. Jag håller på en hel del med bilar på fritiden och min sambo kör drifting, så jag är inte rädd för att meka.

Vilken typ av jobb föredrar du? 

– Det är alltid kul att få arbeta med något som blir fint när det är klart, att man ser en tydlig förbättring. Vi gör till exempel en del jobb åt Alvesta kommun. Att få fixa en riktigt fin lekplats på en förskola är verkligen roligt. 

– När vi gör utemiljöer på skolor eller förskolor är det alltid fullt med barn som tittar på oss när vi jobbar, de tycker att det är jättespännande och det är en skön känsla att lämna något fint till dem.

Idag sitter du i en Wacker Neuson, vad säger du om den? 

– Jag fick den i somras när den var ny. Nu har den gått 500 timmar och jag är jättenöjd. Förut satt jag i en Volvo, men den här maskinen är bättre tycker jag, det är faktiskt som natt och dag. Framför allt gillar jag känslan i hydrauliken, den svarar mycket snabbare. 

– En annan fördel är att den här maskinen har knäckbom och det hade jag inte på den förra. Det gör att jag kommer åt mycket bättre.

Vad gör du i framtiden?

– Ja, det får vi väl se. Kanske kör jag en större maskin, men jag vill fortfarande vara ute och träffa folk. Jag trivs så väldigt bra på den här typen av jobb så det kan jag gott fortsätta med.

Text: Sofia Barreng

Moa Wetterström

Bor: Kalvsvik, Växjö.

Ålder: 28 år.

Familj: Sambo.

Utbildning: Guldsmed och TYA maskinförare.

Anställning: Mark och Miljö i Ljungby AB.

Lön: Enligt avtal.

Hobby: Bilar, har en VW Golf II.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer