Antalet anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro ökade förra året med elva procent. Män drabbades oftare än kvinnor av arbetsolyckor med dödlig utgång och anmälde också fler arbets-olyckor med sjukfrånvaro. När det gäller sjukdom var det bland män ergonomisk belastning, till exempel tunga lyft, ensidigt och monotont arbete, som var den vanligaste orsaken till anmälda arbetssjukdomar.
Under 2023 anmäldes cirka 39 400 arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland arbetstagare och egenföretagare, vilket är cirka 4 000 (+11 procent) fler jämfört med året innan. Ökningen gäller såväl kvinnor som män. Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland män var cirka 22 100 och bland kvinnor cirka 17 300. Sett utifrån ålder var det män i den yngsta åldersgruppen, 16–24 år, som hade flest anmälningar per 1 000 sysselsatta.
– Många av arbetsolyckorna sker när man avviker från det normala eller att rutinerna inte har följts. Genom att dokumentera tillbud och avvikelser kan arbetsgivaren i de allra flesta fall förutse och förebygga olyckorna. Ingen skulle behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet om rätt information, säkerhetsåtgärder och kunskap funnits på arbetsplatsen, säger Lars Lööw generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Under förra årets dödsolyckor var arbetsmaskiner inte sällan med i processen. Det går att se sex fall i statistiken från Arbetsmiljöverket där grävmaskin eller hjullastare var inblandad. Och ett antal till med andra arbetsmaskiner. Hittills i år har 18 dödsolyckor inrapporterats. I tre av fallen fanns hjullastare eller grävmaskin med i ärendet.
När maskinentreprenörerna (ME) undersökte hur medlemsföretagen ser på sin arbetsmiljö, fick man en hel del intressanta svar, som också publicerades i ME:s MEKO-rapport.
När ME frågar om arbetsmiljön har blivit bättre eller sämre den senaste tiden svarar 59 procent av maskinentreprenörerna att det inte är någon skillnad eller blivit sämre (33 procent anser bättre). 84 procent anser dock att man lägger tillräckligt med tid på arbetsmiljöarbete, men åtta procent anser att man inte gör tillräckligt i företaget.
Lite olyckligt är att 38 procent av maskinentreprenörerna anser att det är svårt att förstå sig på lagregler som har med arbetsmiljö att göra. Här svarar också 32 procent att de inte vet. Man efterlyser krav som är bättre anpassade för arbetsplatserna, mindre administration och mer praktisk kunskap när det gäller arbetsmiljö.
– Det faktum att ca 30 procent svarar att de inte vet om lagregler på arbetsmiljöområdet är lätta eller svåra att följa kan vara ett uttryck för det behov av ökade kunskaper om arbetsmiljö som vi har sett finns i branschen och som också korrelerar mot önskemålet om ytterligare arbetsmiljöinformation och stöd i form av fler checklistor och blanketter på vår hemsida, säger ME:s arbetsmiljöspecialist Charlotta Dieden.
Att nästan 40 procent anser att reglerna är svåra att följa och att reglerna därför behöver bli enklare, mer flexibla och med färre krav på administration, är inte oväntat, anser Dieden då ME:s medlemsföretag till stor del består av små företag med knappa administrativa resurser. Här har ME en viktig roll att försöka påverka lagstiftarna.
Maskinentreprenörerna (ME) har under hösten 2023 blivit partner i Säkerhetsparken (Byggbranschens Säkerhetspark) utanför Arlanda i Stockholm. Även ett nytt medlemskap i organisationen Håll Nollan:
– Vårt mål är att skapa säkra, trygga och trivsamma arbetsplatser med en god säkerhetskultur. Samarbetet inom Håll Nollan ökar våra möjligheter till kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte, säger Dieden.
Vanligaste orsaken till att män anmäler arbetsolyckor med sjukfrånvaro är förlorad kontroll över handverktyg, maskiner och transportmedel. Transport och magasinering är den näringsgrenen där kvinnor har flest antal anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 sysselsatta. Även bland män ligger transport och magasinering högst tillsammans med det som kallas vattenförsörjning.
Under 2023 inträffade 55 arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften, vilket är 15 fler än 2022. Män drabbades oftare än kvinnor av arbetsolyckor med dödlig utgång. Ytterligare fem arbetsolyckor med dödlig utgång inträffade bland utländska medborgare vid arbete i Sverige.