maskinentreprenoren logo

Teknik

Det ska vara enkelt att bli digital

När branschen måste hantera lika mycket data som grus krävs det hjälp av specialister. – Vårt jobb är att förenkla, konstaterar Jon Bengtsson på Skymap Innovations AB.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Växjöbaserade Skymap har som mål att göra nytta för alla aktiva inom ett projekt. Tjänsterna är utformade efter svensk topografi och geografi samt svenska arbetsmetoder. Foto: Skymap

Växjöbaserade företaget Skymap Innovations AB föddes ur ett eget behov. Det var för ungefär tio år sedan när Jon Bengtsson tillsammans med sin bror Jakob Bengtsson i familjeföretaget Lindås Gräv strävade efter att öka produktiviteten i företaget.

– Vi började med att använda befintlig teknik och bestämde oss för att hela tiden göra rätt från början, minns Jon. Vi såg till att inte behöva göra om något som vi redan gjort.

Till en början testades konceptet på små och återkommande projekt, villagrunder. De har ofta liknande moment och bjuder inte på så många överraskningar och passade därför bra att finslipa tekniken på.

– När vi fått ett väl inkört team och allt funkade som det skulle kunde vi öka produktiviteten med 50 till 60 procent, konstaterar Jon Bengtsson. Det tyckte vi var för bra för att hålla för oss själva.

De nyvunna erfarenheterna skulle användas och komma även andra till nytta och ett nytt bolag, Skymap, startades 2015. Jon, som arbetat med mätteknik och hantering av maskinstyrningsmodeller i Lindås Gräv, tog plats i vd-stolen. Mjukvaruutvecklare anställdes för att förverkliga idéerna och idag arbetar totalt sju personer på företaget.

Ganska snart gjordes en tydlig iakttagelse som blev avgörande för företagets produktutbud.

– Vi såg att det ställdes betydligt högre krav på kommunikation när projekten blir större. Det är inte alltid så lätt som markentreprenör att förklara vad som behöver göras för en kund, det gäller privatkunder men faktiskt även företag och offentliga beställare.

– Just då fanns inget på marknaden som vi kunde utnyttja, men eftersom vi hade tittat på att använda drönare för mätteknik så visste vi att de snabbt kan ge en bra bild av en byggarbetsplats. Det kunde vi använda oss av för att skapa bättre kommunikation.

Redan från början stod det dock klart att mätteknikerna lätt kunde skapa data med hjälp av drönare, men att det saknades bra verktyg för att visualisera dessa. 

– Det var i stort sett bara genom att ta en skärmbild och skicka till kunden som man kunde visa upp modellerna, minns Jon. Då insåg vi att alla har en webbläsare och vi började utveckla en egen webbtjänst för att göra det möjligt att visualisera data och få en förbättrad kommunikation. 

Visualiseringsverktyget fick namnet Skyview och visar en digital kopia av projektet. Det går att se vilka konsekvenser ändringar i ritningarna kan få och upptäcka problem i tid. Verktyget kan även användas för att till exempel bestämma höjder och göra volymberäkningar.

– Ett annat sätt att använda Skyview är att använda det för att göra egenkontroll och skapa revisionsunderlag. Beställarnas krav på dokumentation ökar ju hela tiden. 

Som ett komplement till visualiseringsverktyget erbjuder Skymap även en tjänst som hjälper kunden att processa all data.

– Vi kallar den molnprocessering och är en del i vår strävan att sänka insteget så att det inte krävs så stora investeringar för att kunna använda våra produkter. För att hantera den data som finns i de bilder som drönaren tagit används avancerade algoritmer som kräver mycket datorkraft. Istället för att ha den utrustningen, och kompetensen att sköta den, i företaget kan man abonnera på vår tjänst som skapar ortofoton, punktmoln och 3D-modeller. Det är bara att ladda upp alla data i vårt moln så sköter vi uträkningarna.

Text:

Jon Bengtsson ser ett stort fokus hos användarna på att kunna klara sig själva i så hög utsträckning som möjligt. Han nämner till exempel att platschefer och arbetsledare bör kunna göra vissa saker själva utan att behöva anlita mättekniker. Detta beror till en del på den rådande bristen på mättekniker, men även på att vi har blivit allt mer digitalt kompetenta.

– Tänk bara på hur det varit under pandemin. Många har nog varit tvungna att lära sig till exempel att ha ett digitalt möte. Jag tror att den digitala mognadsgraden har ökat rejält de senaste två åren.

Just nu arbetar företaget med att färdigställa två olika projekt som kommer att presenteras under året. Det första lanseras i vår och är ett samarbetsprojekt som drivits tillsammans med företagen Moba Sweden AB och Volue AB. Det handlar om att effektivisera datahanteringen mellan design och utförande genom att integrera programvaror och produkter. 

– Det har tidigare varit så att företag har velat hålla på sina olika system och därmed skapat så kallade inlåsningseffekter. På en arbetsplats kan en uppdatering av ritningarna innebära att filerna måste laddas upp på flera olika ställen om maskinerna körs med olika maskinstyrningssystem. Nu har vi påbörjat arbetet att integrera olika system genom att använda öppna API:er och tillåta kommunikation mellan systemen. 

Det andra projektet presenteras för marknaden under hösten och är ett app-baserad funktion som tillexempel kan användas för att göra grova utsättningar i ett tidigt skede.

– Jag tror att det kommer att bli en viktig produkt. Vi undersöker hela tiden vad marknaden vill ha och ser att den nya generationen vill ha digitala hjälpmedel som klarar det mesta. 

Text:

Skymap Innovations AB

Mätteknikföretag som utvecklar egna produkter. Finns i Växjö och har sju anställda som arbetar med mjukvaruutveckling, försäljning och support. Erbjuder tjänster inom 3D-programmering, fotogrammetri, dataprocessering och visualisering.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer