maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Elitidrottare och grävmaskinist

När Linus Almthén går hem från jobbet byter han det dova mullrandet från en Volvo EC300 mot ett mer ettrigt motorljud. Linus är svensk mästare i Trial, motorsporten för balanskonstnärer.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Du började köra motorcykel när du var bara tre år gammal. Hur kom det sig?

– Min pappa Robert är mycket intresserad av motocross, så det var såklart han som såg till att jag kunde börja köra. De första åren var det därför motocross jag körde, men från att jag var ungefär sex år gammal blev det istället trial. 

– Det enda jag ville var att få köra motorcykel och när vi började med trial var det skitskoj.

Trial finns ju i två varianter. Dels kan man köra utomhus på en bana över stockar och stenar, dels kan man köra inomhus över konstruerade hinder, X-Trial. Du kör båda sorterna, vilket tycker du bäst om?

– Båda är helt klart lika roliga, samtidigt som det är två ganska olika saker. Utomhus kanske jag måste landa på centimetern rätt för att det ska gå bra. Inomhus är det andra utmaningar med de uppbyggda hindren. Jag kommer helt klart att fortsätta med båda. 

Du har ju två SM-titlar i Trial, ett silver i lag-VM och ligger just nu bra till både i årets SM-serie och i EM-serien. Hur hinner du med?

– Det blir ju att gå direkt från jobbet till träning. Sedan åtta eller nio år tillbaka tränar jag tre eller fyra gånger i veckan. Det blir mest timmar på hojen, men också fysträning. 

– Förutom träning är det ju också resor och tävlingar. Men jag jobbar faktiskt heltid och det planerar jag att fortsätta med.

På arbetstid spakar du en Volvo EC 300, hur hamnade du i just det här yrket?

– Jag gillar ju motorer och maskiner, så det var kanske inte så konstigt. Jag stortrivs verkligen i det här yrket. Jag har varit grävmaskinist i två och ett halvt år nu. Förut körde jag en 14 tons Case, men jag tycker bättre om den här grävaren. Det händer ju lite mer i en större maskin.

I din sport handlar det ju om att hela tiden ha full koll på vad som händer omkring dig och om att kontrollera kroppen. Kan det vara till nytta för dig i jobbet?

– Ja, det kan det nog. Jag är ju van vid att vara koncentrerad på vad som händer omkring mig. Under en tävlingsdag kör jag i ungefär fyra timmar och har ju hela tiden full fokus. Det kan absolut var till nytta i jobbet för det kan ju hända saker snabbt här och det gäller att göra rätt så att det inte blir farligt.

Hur tänker du om framtiden? Du är elitidrottare och tävlar med de bästa i din sport och du har yrkesutbildning med en bra anställning, men är bara tjugo år gammal. Hur ska du toppa det?

– Jag satsar på att bli bra på jobbet, och att bli ännu bättre i min sport. Nu tävlar jag redan i den högsta klassen, men målet är att hela tiden förbättra resultaten. Just nu är målet att ta en tredje SM-titel och göra riktigt bra i EM.

Text: Sofia Barreng

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer