maskinentreprenoren logo

Krönika

När man inte själv kan flytta berg

Jag har försökt flytta berg...

Lästid:  0 min

article

Jag har försökt flytta berg förut (ganska många gånger) och oftast har det gått hyfsat bra. Det tar ett par år (eller mer) såklart men har man bara målet och viljan så går det mesta. Jag har inte tillgång till någon krossanläggning som ni entreprenörer.Dock har jag fram tills nu gått bet på att flytta berget med arbetskriminalitet i byggsektorn. Det är svårt att göra själv. Hela branschen måste delta, anser jag. Den oseriösa delen av byggbranschen eskalerade exponentiellt från 2015. Inte roligt att se, och skadligt för Sverige.

Byggbranschen står för 11 procent av BNP. Det som är lite synd, tycker jag, är att vissa av de större byggbolagen lite väl snabbt och enkelt hävdar att de är mycket stolta över sitt hållbarhetsarbete. Kanske måste man då ha en blind fläck när det kommer till att granska arbetslivskriminalitet i sin egen verksamhet. Fram tills nu har i varje fall få haft verklig kontroll.En bra början är i varje fall att erkänna problemet och aktivt själv granska sin verksamhet. Flera har börjat med det. Men alldeles för få. Givet vad jag själv dock upplever och ser tycker jag att det fortfarande är många som tycks intala sig själva att problemet inte finns, som om en hypnotisk dimma har åkt över medarbetare i vissa bolag. Och jag hör fortfarande röster som säger: ”vi har inga problem hos våra underentreprenörer”.

Att erkänna problem är steg ett för att komma åt det.Jag och mina kollegor har nu startat Byggbemanningsföretagen. Dels för att vi tillsammans blir starkare och kan komma ut som en tydlig stor röst istället för att tvingas säga saker enskilt och därmed riskerar att bli mer utsatta. Men vi ska även ifrågasätta de som finns bland många – till exempel att sociala avgifter är lägre i andra EU länder och det är därför utstationerade byggare kan hålla lägre pris.

Fakta måste fram nu. Det är ont om tid.Och det är många så kallade sanningar att spräcka och belysa (berg att flytta). Det är många som inte vill att deras ”sanning” skall spricka. Det är nämligen stora pengar på spel och vissa tjänar såklart (kortsiktigt) på att behålla ett system med oseriösa underentreprenörer. Och fram tills nu har det heller inte kostat något de gånger man ”åkt fast”. Vi i Bemanningsföretagen jobbar nu aktivt med att föra in frisk vind som blåser bort den ihållande fastklamrande hypnotiska dimma som lagt sig över vissa i byggbranschen. Det är en överlevnadsfråga för oss. Faktum är att det är en överlevnadsfråga för alla i byggbranschen.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer