maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Närmare 12 miljarder av branschens intäkter från offentliga beställare

Offentlig sektor står för en betydande del av branschens affärer. Enligt en sammanställning som PublicInsight ligger bakom gjorde mark- och anläggningsföretag affärer på offentlig marknad för över 11,8 miljarder förra året.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Många av branschens kunder finns inom offentlig sektor. Närmare 12 miljarder fick företag i anläggningsbranschen in från kommunala, regionala och statliga beställare under förra året. Foto: Pixabay

Det sammanlagda värdet på offentlig marknad i Sverige är 950 miljarder. Av dessa är det alltså nästan 12 som hamnar i anläggningsbranschen. Kommunerna står för den största delen av mark- och anläggningsbranschens offentliga affärer. Affärsvärdet på de kommunala offentliga inköpen inom mark och anläggning är 8,1 miljarder. Statliga beställare handlade för 3,3 miljarder medan regionerna handlar minst av de offentliga köparna från företag inom mark och anläggning. Affärsvärdet här uppgår till 198 miljoner kronor. Det företag som har största del av den offentliga kakan i anläggningsbranschen är Nordic Railway Construction Sverige AB som fakturerat offentliga beställare 931 miljoner förra året. NCC-OHL Lind Arlöv, SH Bygg Sten och anläggning AB, GRK Infra och Älmby Entreprenad AB är andra stora aktörer på offentlig marknad.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer