maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Närmare 2 av 10 inom bygg har mått dåligt psykiskt på grund av sitt arbete

Ramirent presenterar idag en ny rapport som visar att 16 procent av de tillfrågade inom byggbranschen har mått psykiskt dåligt flera gånger på grund av sitt arbete under det senaste året. Samtidigt svarar över 70 procent att de trivs bra på sin arbetsplats.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article

– När undersökningen gjordes hade vi levt med pandemin under drygt ett år och vi vet ännu inte hur det har påverkat vårt mående. Därför känns det viktigt att följa upp de här siffrorna under en längre period. Samtidigt måste byggbranschen, precis som alla andra branscher, jobba med det psykiska måendet parallellt med att skapa en bättre och säkrare fysisk arbetsmiljö, menar Anna Klebe, HR-chef på Ramirent, som tagit fram rapporten tillsammans med Sverige Bygger.

En viktig del för att skapa ett bra arbetsklimat är, enligt Anna Klebe, att öka den psykologiska tryggheten. Att bygga ett arbetsklimat där medarbetarna vågar berätta, säga ifrån och vara med och förbättra sin arbetsplats.

– Om man mår bra och känner sig trygg, så vågar man också säga vad man tycker - samtidigt som man blir mer kreativ. Om en medarbetare tvärtom upplever rädsla, så blir miljön varken utvecklande, trivsam eller effektiv. För att uppnå bästa, möjliga arbetsmiljö måste alla känna att de får vara med och bidra och det arbetet kan man aldrig sluta med, säger hon.

7 av 10 i undersökningen uppger att de alltid informerar ledningen om de upptäcker såväl små som stora missförhållanden, vilket kan handla om allt från jargongen på arbetsplatsen till hur säkerhetsrutiner efterföljs och 73 procent har svarat att de trivs på sin arbetsplats.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer