– När undersökningen gjordes hade vi levt med pandemin under drygt ett år och vi vet ännu inte hur det har påverkat vårt mående. Därför känns det viktigt att följa upp de här siffrorna under en längre period. Samtidigt måste byggbranschen, precis som alla andra branscher, jobba med det psykiska måendet parallellt med att skapa en bättre och säkrare fysisk arbetsmiljö, menar Anna Klebe, HR-chef på Ramirent, som tagit fram rapporten tillsammans med Sverige Bygger.
En viktig del för att skapa ett bra arbetsklimat är, enligt Anna Klebe, att öka den psykologiska tryggheten. Att bygga ett arbetsklimat där medarbetarna vågar berätta, säga ifrån och vara med och förbättra sin arbetsplats.
– Om man mår bra och känner sig trygg, så vågar man också säga vad man tycker - samtidigt som man blir mer kreativ. Om en medarbetare tvärtom upplever rädsla, så blir miljön varken utvecklande, trivsam eller effektiv. För att uppnå bästa, möjliga arbetsmiljö måste alla känna att de får vara med och bidra och det arbetet kan man aldrig sluta med, säger hon.
7 av 10 i undersökningen uppger att de alltid informerar ledningen om de upptäcker såväl små som stora missförhållanden, vilket kan handla om allt från jargongen på arbetsplatsen till hur säkerhetsrutiner efterföljs och 73 procent har svarat att de trivs på sin arbetsplats.