maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nästan vartannat svenskt företag drabbas av cementkrisen

Cementakrisen kan drabba nästan vartannat svenskt företag. Det visar en så kallad företagarpanel från Svenskt Näringsliv.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

78 procent av byggföretagen räknar med att cementkrisen inverkar negativt på verksamheten, 69 procent kan inte utesluta personalneddragningar, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel.

41 procent av de svenska företagen skulle drabbas negativt om Cementas brytningstillstånd upphör. Och av dem befarar mer än hälften, 54 procent, att de skulle behöva säga upp personal. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel.

Resultaten av undersökningen bekymrar Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– Att över 40 procent av de tillfrågade företagen räknar med att påverkas negativt och att mer än hälften av dessa kan komma att behöva minska sin personal understryker hur allvarligt läget är, säger han

2 200 företag har svarat på frågor kring vad som skulle hända om Cementas verksamhet i Slite upphör. Undersökningen visar att det skulle drabba i stort sett alla branscher, men värst utsatt skulle byggbranschen bli. Där säger 78 procent av företagen att cementkrisen inverkar negativt på deras verksamhet. Och 69 procent av dem räknar med personalneddragningar. Maskinentreprenörer som även är verksamma i gruvindustrin, drabbas inte bara av en eventuell nedgång inom bygg, utan även inom gruvindustrins verksamhet. LKAB är till exempel helt beroende av tillgång till cement för att kunna bryta.

Ett stopp för cementproduktionen i Slite kommer inte bara att drabba byggindustrin, utan även näringslivet i stort och människors arbeten, konstaterar vd Jan-Olof Jacke.

– Ett stopp för cementproduktionen i Slite kommer inte bara att drabba byggindustrin, utan kommer att få stora konsekvenser för näringslivet i stort och människors arbeten, säger Jan-Olof Jacke.

En annan bransch som skulle få stora problem är tillverkningsindustrin. 55 procent av företagen där menar att det skulle bli tufft för dem om Cementa tvingas stänga igen på Gotland.

Nu uppmanar Svenskt Näringsliv regeringen att lösa problemen.

– Det går inte att ställa om den svenska cementproduktionen på åtta månader. Regeringen måste agera skyndsamt för att undvika de svåra ekonomiska konsekvenser som ett stopp för kalkbrytningen på Gotland riskerar att leda till, säger Jan-Olof Jacke.

Och problemen rör inte bara Cementa. Jan-Olof Jacke menar att regeringen måste komma tillrätta med hela den komplicerade och tidkrävande tillståndsprocessen.

– Risken är annars stor att vi inom de kommande åren får uppleva fler industrikriser av det här slaget, säger han.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer