maskinentreprenoren logo

Branschnytt

NCC återvinner schaktmassor i vindkraftsprojekt

NCC ska på uppdrag av OX2 anlägga fundament och vägar till en ny vindkraftpark i Ånglarna, norr om Falun. Alla schaktmassor ska återvinnas inom projektet.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Anläggning av fundament till vindkraftverk vid Markbygden Foto: Erik Holmstedt/Pressbild/NCC

Vindkraftparken kommer att bestå av 18 vindkraftverk om 220 meter och kommer att ha en årlig produktionskapacitet på cirka 315-355 GWh. NCC:s uppdrag omfattar att projektera och bygga ut vägar och kranplaner, gjuta fundament till vindkraftverken, anlägga ställverk och dra elnät inom parken.

NCC har tidigare anlagt vindkraftparkerna Orrberget utanför Borlänge och Åndberg utanför Sveg på uppdrag av OX2, samt utfört anläggningsarbetena i de närliggande vindkraftparkerna Svartnäs, Mombyåsen och Jädraås.

– Det ska bli kul att än en gång få bygga ett projekt tillsammans med NCC, vi har haft ett gott samarbete vid tidigare gemensamma projekt, säger Stefan Karlsson, byggchef OX2 Sverige.

Arbetet planeras för att göra så liten inverkan på miljön som möjligt. För att minska transporter och därmed klimatpåverkan kommer de schaktmassor som uppkommer att återanvändas i projektet.

– Vi är glada att ha fått fortsatt förtroende från OX2 och tar med oss värdefull erfarenhet från tidigare gemensamma projekt i närområdet. Vindkraftparken ska byggas i svåråtkomlig terräng och genom att använda tekniska hjälpmedel, till exempel drönare, för att samla in exakt data kan vi driva produktionen mer kostnadseffektivt och få en ännu säkrare arbetsmiljö, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer