maskinentreprenoren logo
Branschnytt

NCC i stort markjobb med elmaskiner

NCC ska tillsammans med Skellefteå kommun förbereda för Bergsbyns företagspark på 38 hektar i anslutning till Northvolt i Skellefteå. Uppdraget omfattar anläggning av vatten och avlopp, dagvatten, vägar, belysning och el för att förbereda området för vidareutveckling.

Foto: Mattias Holmgren, NCC

Lästid

0 min
Stort jobb där energilagring kommer testas för att bättre testa maskiner med eldrift i skarpt läge.
Stort jobb där energilagring kommer testas för att bättre testa maskiner med eldrift i skarpt läge.
Dela

För att säkerställa ett socialt och miljömässigt hållbart genomförande kommer projektet att CEEQUAL-certifieras. CEEQUAL är en hållbarhetscertifiering för mark- och anläggningsbranschen som bedömer hur väl man hanterar miljöfrågor och sociala aspekter från idéstadie till färdig byggnad och genom hela projektets livscykel.

− Vi har hittat ett arbetssätt tillsammans med NCC som driver innovation inom hållbart byggande. Genom att samla många olika kompetenser och arbeta tillsammans vidareutvecklar vi hållbarhetsarbetet i anläggningsbranschen, säger Karin Degerfeldt, chef projektledningsfunktionen, Skellefteå kommun.

Projektet kommer också att, i samarbete med Vinnova, genomföra en studie av energilager inom bygg- och anläggningsarbeten med syfte att undersöka om de kan underlätta elektrifieringen av maskiner och fordon.

− Samarbetet med Vinnova gör att vi kan sprida kunskap och lärdomar från projektet. Vi kommer att använda maskiner som både reducerar buller, ger mindre vibrationer och har mindre miljöpåverkan. Det är en stor fördel både för personal, närboende och miljön, säger Daniel Marklund, projektchef på NCC Infrastructure.

Markarbeten inleds omgående. Affären uppgår till cirka 80 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer