maskinentreprenoren logo
Branschnytt

NCC kammar hem nytt miljardprojekt

Dricksvattenproduktionen i norra Stockholm behöver öka och därför planerar Norrvatten tillsammans med NCC för ett helt nytt vattenverk. Projektet beräknas kosta runt två miljarder.

Ann-Louise Larsson
Foto: Norrvatten

Lästid

0 min
Ett nytt vattenverk ska öka dricksvattenproduktionen i norra Stockholm. Bygget beräknas kosta 2 miljarder.
Ett nytt vattenverk ska öka dricksvattenproduktionen i norra Stockholm. Bygget beräknas kosta 2 miljarder.
Dela

 Norra delarna av Storstockholm växer och det ökar behovet av dricksvatten i området. Därför ska ett nytt kompletterande vattenverk byggas intill det befintliga vattenverket, Görvälnverket. Den nya anläggningen kommer omfatta ett ytterligare reningssteg, som renar vattnet från virus, bakterier och parasiter.

NCC kommer tillsammans med Norrvatten att planera för projektet samt vara delaktiga i projekteringsarbetet. Därefter finns möjlighet att teckna entreprenadkontrakt för en utförandeentreprenad i samverkan. Norrvattens styrelse väntas fatta ett genomförandebeslut för projektet, preliminärt under 2024, som inkluderar beslut om budget och tidplan.

– Samverkansmodellen gör att vi kan bidra med vår kompetens i projektet i ett tidigt skede. Tillsammans med Norrvatten kommer vi att planera för en kompletterande anläggning med en modern och effektiv reningsprocess som ökar kapaciteten för framtida behov i Norra Stockholmsregionen, säger Per Johansson, affärschef för NCC Vatten- och Miljöteknik.

I uppdragets förfrågningsunderlag angav Norrvatten en uppskattad byggkostnad på cirka två miljarder kronor.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer