maskinentreprenoren logo

Branschnytt

NCC lägger lång kabel i Köpenhamn

På uppdrag av Energinet ska NCC bygga ut elförsörjningen i danska huvudstaden Köpenhamn. Arbetet avser att dra fem nya kilometerlånga sträckor med rör och högspänningskablar i områdena Nörrebro, Österbro, Amager och Gentofte.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Uppdraget omfattar nedläggning av 8 kilometer rör under mark, med styrd horisontell borrning och dragning av 82 kilometer högspänningskablar. Foto: NCC

‒ Elnätet är en infrastruktur som är lika viktig som vägnätet. Utan god och förutsägbar tillgång på energi kan inte samhället utvecklas. Här tar NCC täten när det gäller att bidra till att öka kunskapen om det vi kan bäst, nämligen att planera, bygga och leda byggprojekt som kan lösa några av våra mest komplexa samhällsproblem, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

NCC och Energinet har arbetat tillsammans de senaste åren med att byta ut de gamla,

slitna kablarna för att framtidsäkra elförsörjningen i Köpenhamnsområdet. Nu fortsätter arbetet med fem nya sträckor 132 kV-kabel. Uppdraget omfattar nedläggning av 8 kilometer rör under mark, med styrd horisontell borrning och dragning av 82 kilometer högspänningskablar. Kablarna kommer att spolas genom rören. I kombination med styrd borrning är metoden ett effektivt förfarande som

både minimerar byggtiden och säkerställer betydligt mindre olägenheter för trafikanter och boende i området, rapporterar NCC i ett pressmeddelande.

Planeringen av arbetet kommer att påbörjas under hösten 2023 och alla fem sträckor

förväntas vara färdigställda 2028.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer