maskinentreprenoren logo

Branschnytt

NCC moderniserar sågverk för 60 miljoner

Kåge sågverk i Skellefteå ska moderniseras. NCC ska utföra tre delentreprenader för att förbereda för en ny timmersorteringsanläggning.

writer image

Lästid:  0 min

article
article NCC ska förbereda för en ny timmersorteringsanläggning vid Kåge sågverk i Skellefteå. Uppdraget är värt 60 miljoner. Foto: NCC

Den nya anläggningen ökar kapaciteten med 70 procent jämfört med den befintliga anläggningen och möjliggör en elektrifiering av maskinparken.

– Vi ser fram emot att samverka med NCC för att förbereda för den nya anläggningen, identifiera besparingar och åstadkomma kvalitetsökande åtgärder. Vi har valt bästa möjliga lösningar för att få en så tyst anläggning som möjligt, något som är extra viktigt då timmersortering normalt bullrar mycket, säger Joakim Larsson, sågverkschef på Kåge Sågverk i Skellefteå. 

NCC:s uppdrag omfattar tre delentreprenader, varav det första delprojektet är att bredda en anslutande väg för att skapa en ny infart till anläggningen samt en kulvertering av dagvatten för E4:an som ligger intill. I nästa steg ska NCC bygga en ny in- och utfart för anläggningen tillsammans med ledningsarbeten kopplat till det nya området. I det tredje delprojektet ska NCC bygga fundament för maskinleveranser, buller- och väderskydd, en ny mätstationsbyggnad och den nya timmersorteringsanläggningen.

Timmersorteringen byggs utanför det nuvarande industriområdet och ger totalt 40 000 kvadratmeter ny yta. Detta förbättrar både logistik och arbetsmiljö samtidigt som det skapar utrymme för ökad produktion.

– Moderniseringen av sågverket är en viktig komponent i dess framtidssäkring och vi är stolta över att få bidra till det. Genom att NCC involveras redan i planeringsfasen har vi skapat goda förutsättningar för ett effektivt arbete och för att möta de tuffa miljökrav som Norra Timber ställer på entreprenaden, säger Daniel Marklund, projektchef, NCC Infrastructure.

Projektet startar upp under våren 2023 och beräknas vara klart sommaren 2024.

 

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer