maskinentreprenoren logo

Branschnytt

NCC snabbar på tågtrafiken

Trafikverket har gett NCC i uppdrag att tillsammans med Infranord bygga förbigångsspår Välevattnet mellan Laxå och Finnerödja. Förbigångsspåret byggs för att snabba tåg ska kunna köra förbi långsamma tåg.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Välevattnet är en sträcka på Västra stambanan mellan Laxå och Finnerödja där ett nytt cirka 800 meter långt förbigångsspår kommer möjliggöra för snabba tåg att passera långsammare tåg. Foto: Joakim Kröger/NCC/Pressbild

Välevattnet är en sträcka på Västra stambanan mellan Laxå och Finnerödja där ett nytt cirka 800 meter långt förbigångsspår kommer möjliggöra för snabba tåg att passera långsammare tåg. I NCC:s uppdrag ingår också att förstärka och förlänga en befintlig bilväg i anslutning till järnvägen.

– Västra stambanan är en av landets viktigaste järnvägar, både för person- och godstrafik. Det nya förbigångsspåret kommer att förbättra effektiviteten och skapa bättre förutsättningar för att tåg på sträckan ska komma fram i tid. Vi har sedan tidigare goda erfarenheter av att arbeta med NCC och känner stort förtroende för deras kompetens, säger Jonas Ström, projektledare på Trafikverket.

Byggstart för projektet är våren 2024 och projektet genomförs i samarbete med Infranord, som ska bygga järnvägsanläggning och signalsystem. NCC:s arbete beräknas vara klart hösten 2025.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer