maskinentreprenoren logo

Branschnytt

NCC stämmer Örebro kommun på 80 miljoner

NCC kommer att stämma Örebro kommun på grund av obetalda fakturor på närmare 80 miljoner kronor för det nya vattentornet Lyra. En öm tå i projektet är mängden armering.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article NCC lämnar idag in en stämningsansökan mot Örebro kommun gällande obetalda fakturor på närmare 80 miljoner kronor för det nya vattentornet Lyra. Foto: Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur

Örebro kommun och NCC är oeniga kring kostnadsökningar för det nya vattentornet Lyra som byggstartades 2020 och som ska driftsättas under våren. Kommunen anser inte konstruktionen håller måttet. Vissa delar i den första slutbesiktningen underkändes, men i en uppföljande slutbesiktning av en oberoende besiktningsman gavs grönt ljus. Örebro kommun har anlitat flera experter som granskat bygget och deras slutrapport är ännu inte klart – i väntan på svaret håller kommunen inne närmare 80 miljoner kronor.  

– Vi har byggt Lyra enligt det avtal vi har med kommunen. Vi har en godkänd slutbesiktning. Lyra kan tas i bruk – det är inga fel på den. Trots det vill man inte betala för sig, säger Henrik Enell, divisionschef på NCC till Nerikes Allehanda.

Lyra har byggts som en utförandeentreprenad. En öm tå i tvisten handlar om armering och vilken mängd som skulle användas.  NCC har fakturerat omkring 50 miljoner för 375 ton armering.

”När kommunen efter projektstart gav NCC bygghandlingarna visade det sig att armeringsmängden avvek från vad man uppgett i underlaget. NCC meddelade kommunen detta omedelbart efter att vi förstod problemet. Örebro kommun har därefter kontinuerligt reviderat upp specifikationen vad gäller armeringsjärnen från ursprungliga 261 till slutliga 636 ton. Det är detta tillkommande material som kommunen nu inte anser sig behöva betala för, trots att det aldrig har funnits några delade meningar om att den ytterligare armeringen som använts har varit nödvändig för att genomföra projektet. Detta är också skälet till att vi nu är tvungna att få frågan juridiskt prövad. Vi kan inte se annat än att vi har rätt och att det framgår av avtalet”, skriver Henrik Enell i en debattartikel i Nerikes Allehanda.

– I den fråga som rör de absolut största pengarna – armeringen – där står vi så långt ifrån varandra att en rättslig prövning är enda vägen fram. Antingen utgör specifikationen för armeringen en kontraktshandling, eller så gör den det inte. Det finns inga mellanlägen där, säger Stefan Sjöberg, enhetschef på vattenverket till Nerikes Allehanda.

NCC skickade redan i december en förvarning om stämning till Örebro kommun. Jurister har jobbat med frågan men då inget konkret har hänt såg NCC ingen annan utväg än att fullfölja sin stämning. Stämningsansökan kommer lämnas in till Örebro tingsrätt idag, onsdag 1 februari.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer